Građani nastavljaju bitku za zagrebački Siget: novi prosvjed protiv betonizacije kvarta

Udruga građana Siget više od godinu dana vodi borbu protiv izgradnje Trgovačko-poslovnog centra na livadi kod benzinske postaje u Sigetu.

U rujnu prošle godine Udruga je urudžbirala 1249 potpisa peticije protiv izgradnje na VGČ Novi Zagreb zapad, a kopiju peticije s primjedbama na izmjene i dopune GUP-a proslijedila na Gradski ured za prostorno uređenje 30. studenog 2017., kada se trebala dodijeliti građevinska dozvola tvrtci Castrum nekretnine d.o.o.

Nadalje, u rujnu prošle godine, objašnjavaju iz Udruge, za vrijeme javne rasprave o izmjenama i dopunama GUP-a, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković donijela je odluku o tome kako sporno zemljište “nije od strategijskog interesa” te je nastavno toj odluci gradonačelnik Milan Bandić izdao lokacijsku dozvolu Castrum nekretninama za izgradnju prodavaonice robe dnevne potrošnje.

S obzirom na to da su odluke donesene za vrijeme javne rasprave dok su građani, Udruga građana Siget i VMO, predavali primjedbe za izmjenu za spomenutu česticu, skupili su, kažu, potrebnu dokumentaciju i predali prijavu na DORH 22. studenog 2017. godine. Dana 28. studenog prošle godine također su predali i žalbu na postupak izdavanja lokacijske dozvole od strane Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju, komunalne poslove i promet.

Dana 5. srpnja ove godine održan je Zbor građana na kojem je jednoglasno donesena odluka protiv izgradnje Trgovačko-poslovnog centra. Budući da se, kažu iz Udruge, ovih dana ponovno pojavio investitor sa “dorađenim” projektom i da se pokreće pitanje izgradnje, odlučili su organizirati javni prosvjed na kojem ćemo iskazati svoje nezadovoljstvo, obrazložiti svoje argumente i tražiti da se na gradskoj čestici izgradi trg sa javnim sadržajem (knjižnica i čitaonica, igraonice, manje trgovine) poput onog u Zapruđu, koji je, ističu stanovnici Sigeta, i bio u planu još 70-ih godina prošlog stoljeća.

Pozivaju građane da se odazovu u što većem broju te sve zainteresirane udruge, inicijative i političke stranke te osobe iz javnog života.

Prosvjed će se održati na livadi kod benzinske postaje u Sigetu (ugao Froudeove i ulice Siget) danas 14. listopada od 16 do 19 sati.

Za dodatne informacije možete se javiti vijećnici Gordani Pasanec na broj 091 3733 020.


Komentari