GRAĐANI JAVLJAJU: ‘Stvaraju se velike gužve. Ne sjećam se kada sam ovako dugo čekala’

FOTO/Čitatalj

“Napravila se velika gužva, čekali smo 10-15 minuta, ali imala sam sreće jer sam došla ranije, a iza mene se brzo napravio ogroman red”, ispričala je Irena.

Javnost će birati 151 zastupnika, 140 njih birati će se u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri zastupnika bira dijaspora, a osam pripadnici nacionalnih manjina. Glasa se u Hrvatskoj i u još 48 država diljem svijeta, a pravo biranja ima 3.8 milijuna birača.

U Hrvatskoj su birališta otvorena u nedjelju u 7 sati, a zatvorit će se u 19 sati, dok se u inozemstvu glasuje već drugi dan. Otvoreno je ukupno sedam tisuća mjesta na kojima će birači odlučivati o novom sazivu Sabora.


Prema službenoj objavi DIP-a do 11 i 30 glasalo je 685.837 to jest 21,55 % birača, što je u odnosu na 2011. godinu, kada je u isto vrijeme izašlo oko 16 % birača, 5 % veći odaziv.

Tko je sve glasao

Na biralište je među prvima izašao gradonačelnik Milan Bandić koji je svoj listić ubacio nedugo nakon otvaranja birališta, a nakon toga simbolično poručio, “Uvijek prvi”.

Facebook
Facebook

Svoj glas dala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uz poruku biračima. “Pozivam sve državljane Republike Hrvatske s pravom glasa da pristupe izborima i daju svoj glas jer danas biramo svoju sudbinu za sljedeće četiri godine“, kazala je predsjednica.

Facebook
Facebook

Na svoje biračko mjesto izašao je i glasao premijer Milanović, a njegova poruka glasi: “Svoju građansku dužnost sam obavio, a vi”?

milanović
Facebook

Glasali su i predsjednica i potpredsjednik HNS-a, Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak.

Facebook
Facebook
vrdoljak
Facebook

Na svoja izborna mjesta u Zagrebu izašli su još šef HDZ-a Tomislav Karamarko, kandidatkinja na parlamentarnim izborima  V. izbornoj jedinici i bivša premijerka Jadranka Kosor, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, a izašla je i predsjednica stranke ORaH, Mirela Holy.

Zagrepčani na izborima

Boljem odazivu svjedočili su mnogi građani grada Zagreba koji su do sada izašli na glasanje. Čitateljica nam je poslala sliku velike gužve koja se stvorila u OŠ Jure Kaštelana na Savici, na biračkim mjestima 79., 80., 81., i 82.

“Ovo do sada nisam vidjela, koliko ljudima ima. Nikada nisam ovako dugo čekala na glasanje“, kazala nam je čitateljica Jelena sa Savice.

Čitatelj
Čitatelj

Javila nam se čitateljica Irena iz Prečkog gdje je jutros na biračkom mjestu 62., 7. izborne jedinice, nastala velika gužva. “Napravila se velika gužva, čekali smo 10-15 minuta, ali imala sam sreće jer sam došla ranije, a iza mene se brzo napravio ogroman red. Mislim da se čep stvarao zbog toga jer su svi čitali čitav popis”, kazala nam je Irena i nastavila, “Koliko mogu vidjeti ljudi stalno dolaze i to na svim biračkim mjestima ovdje u prečkom. Sve susjede sam vidjela kako idu na izbore, do sada mi se to još nije dogodilo. Posebno me iznenadilo što sam vidjela dosta mladih ljudi, a prijašnjih godina izlazili su uglavnom umirovljenici i starija populacija”, zaključila je Irena.

Čitatelji Ivan i Petra iz gradskih četvrti Malešnica i Donje Vrapče javljaju nam kako se na njihovim biračkim mjestima počela stvarati velika gužva, također kažu kako je stanovnika na ulicama jako puno i svi uglavnom idu prema svojim biračkim mjestima.

FOTO/Petra Petrović
FOTO/Čitatelj
Foto/Petra Petrović
Foto/Čitatelj

Komentari