Građani će dati MILIJUN KUNA za NEUPISANE SREDNJOŠKOLCE

Facebook

Gradu Zagrebu je neprihvatljiva činjenica da sva djeca koja ovdje imaju prebivalište, tu žive i žele pohađati školu, nemaju mogućnost obrazovati se u školama kojih je Grad osnivač.

U 12:00h. gradonačelnik Milan Bandić, u društvu s roditeljima učenika koji se, zbog propusta mjerodavnog ministarstva, nisu uspjeli upisati u prvi razred srednje škole u Zagrebu, otišao je u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kako bi se riješio problem zagrebačkih učenika.

Nakon što nije pronašao ministra s kojim je želio dijalog i riješenje problema, na svoju ruku je odlučio da će svi sporni učenici ići u privatne zagrebačke škole. Dok će im godišnju školarinu u ukupnom iznosu oko milijun kuna financirati Grad Zagreb. Ta informacija popraćena je pljeskom i srećom od strane roditelja čija djeca zbog bodovnog praga nisu uspjela upisati željenu školu u Zagrebu, stoji na Facebook stranici Milana Bandića.

U nastavku prenosimo informacije iz Ureda za obrazovanje, kulturu i sport:

“Od veljače ove godine nastojimo, u pripremi Odluke o upisu, s MZOS-om dogovoriti kvalitetan plan upisa učenika u srednje škole kako smo to činili i ranijih godina. Nažalost Ministarstvo nije uvažilo sugestije zagrebačkih srednjih škola i ovoga Ureda što je rezultiralo time da su nam se od početka ove školske godine obraćali brojni roditelji čija djeca nisu mogla upisati srednju školu u Zagrebu, već im je predlagano da ih upišu u srednje škole izvan Grada Zagreba (Sisak, Karlovac, Bedekovčina, Vrbovec, Dugo Selo, Makarska, itd.).

Jedan dio roditelja je ovakav prijedlog prihvatio te svoju djecu ( njih 23) upisao u srednje škole izvan Grada Zagreba, dok je veći dio roditelja (njih 56) odbila ovakvu mogućnost.
Pokušali smo u brojnim telefonskim i usmenim kontaktima te pisanim putem zamoliti ministra da se riješi ovaj problem (dopis Ureda ministru 16.9.2015., odgovor ministra tek 22.10 2015.) ustrajući u zaštiti interesa djece.
Nakon višemjesečnih brojnih usmenih i telefonskih kontakata ministar je na sastanak konačno 23.10.2015. primio pročelnika gosp. Ivicu Lovrića i njegovu suradnicu na kojem je dogovoreno da će MZOS iznaći rješenje za ove učenike i obavijestiti nas o tome. Dva dana poslije primili smo obavijest MZOS-a iz koje je vidljivo da to neće učiniti. Izgovor MZOS-a da bi se time kršili propisi ne stoji iz razloga što se sam ministar nije pridržavao zakonske procedure.
Naime, odlukom je smanjio broj učenika sa 28 na 26 po razrednom odjeljenju suprotno Državnom pedagoškom standardu te isto tako protuzakonito mijenjao Odluku o upisu tijekom ljeta ove godine ne objavivši ju u Narodnim novinama, a što je bio dužan učiniti.

Kako smo zajedno s roditeljima iscrpili sve mogućnosti rješavanja ovoga problema nije nam preostalo ništa drugo nego o svemu izvijestiti javnost.
Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport će od nadležnih institucija zatražiti žurno preispitivanje zakonitosti provedbe upisa u I razred srednje škole 2015/2016.
Slijedom navedenog podsjećamo još jednom da je neupitno pravo svakog djeteta na obrazovanje pod jednakim uvjetima i nama je neprihvatljivo da se ta prava krše, posebice neosnovanim i nerazumnim odlukama institucije (MZOS-a) koja je prva pozvana skrbiti o njihovim obrazovnim pravima.
Gradu Zagrebu je neprihvatljiva činjenica da sva djeca koja ovdje imaju prebivalište, tu žive i žele pohađati školu nemaju mogućnost obrazovati se u školama kojih je Grad osnivač.
U potpunosti razumijemo otpor roditelja da ih upišu u škole izvan Grada Zagreba jer bi to remetilo njihovu ukupnu obiteljsku organizaciju i dinamiku, prouzročilo im dodatan trošak i, što je sigurno najvažnije, izložilo brojnim rizicima njihovu djecu te dovelo u pitanje njihovu sigurnost. Ovo stoga što znamo da su djeca izložena različitim rizicima i u obiteljskom domu, a taj rizik se višestruko povećava odvojenim životom 14 ili 15 godišnjeg djeteta izvan obitelji.

Stoga tražimo i želimo da ministar promijeni svoju Odluku o upisu te dopusti upis i ovoj djeci u srednju školu u Gradu Zagrebu.”


Komentari