Građani blokiraju radove i dežuraju na Savici: Stigla i policija, Bandić navodno šalje pojačanje

FOTO: Facebook / Savica ZA Park

Akcije i protesti kojima će spriječiti daljnja devastacija Parka Trnjanska Savica.

Drama na Savici dobila je svoj nastavak u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak 24. travnja. Gradski službenici su tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak postavili novu ogradu u parku na Savici.

Postavljanje ograde počelo je u 5 sati ujutro, no ljutiti građani već su do 7 sati odgovorili gradskim službenicima. Radovi komunalaca probudili su stanovnike usred noći, a oni su se organizirali, stali ispred bagera i nastavljaju blokirati daljnje radove.

Građani su Ministarstvu graditeljstva prijavili nelegalne radove u parku. Stanovnici Savice ne žele mijenjanje parka u aktualnom stanju, tim više što je savski nasip udaljen 100-injak metara, stoga smatraju da se Zagrepčani tamo mogu rekreirati.

Stanovnici Savice uvjereni su da je ovo svojevrsna osveta zagrebačkog gradonačelnika zato što su prošle godine isti park obranili od izgradnje crkve.

“Pod okriljem noći, oko 4 ujutro djelatnici Zrinjevca dopremili su dio ograda i do 5:30 ih postavili djelomično ogradivši južni dio parka Trnjanska Savica. Petnaestak članova Inicijative Čuvamo naš park spriječilo je oko 6:30 dovoz još ograda, kao i ulazak bagera na prostor parka. Trenutno radovi u parku stoje, a kod parka dežura oko 25 članova Inicijative”, objavili su iz Inicijative Čuvamo naš park.

>>> Park ostaje park: Poništena dozvola za gradnju crkve na Savici

>>> Stanovnici Savice stat će i pred bagere, ali betonizaciju parka ne dopuštaju

Sadili cvijeće u nedjelju

Građani su zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odgovorili na najavu novog parka. Podsjećamo, Bandić je utorak 18. travnja postavio ploče s izgledom novog parka, a već su drugi dan počeli radovi.

Inicijativa “Čuvamo naš park” tvrdi da preuređenje parka uključuje betonizaciju 42 % parka na koje se stavlja tartan, plastika i umjetna trava.

Stotine stanovnika Savice već je jučer organiziralo zatrpavanje rupa koje su iskopali bagere. Uzeli su u ruke krampove, lopate i motike u akciji “Zatrpaj rupu, posadi cvijet”. Zagrepčani su, od najmanjih do najstarijih, u najvećem parku u naselju Savice posadili oko 130 sadnica cvijeća.

U petak su organizirali mirni prosvjed, a u subotu su stražarili u parku kako se radovi ne bi nastavili.

Unatoč tome što su bageri ipak raskopali dio parka, stanovnici su se okupili kako bi ih zakrpali.

Borba Davida i Golijata! No ipak znamo kako je ta borba i završila! Dirljiva je vaša borba da sačuvate park za vaše obitelji i dječicu. Nedajte se isprovocirati, obranite svoj park i svoje pravo na izbor“, neki su od komentara građana koji su oduševljeni inicijativom i složnim rukama Zagrepčana.

Kako saznaje Index s terena, priča se da bi uskoro trebalo doći još komunalaca i da bi radovi trebali početi. Na Savicu je stigla i policija.

FOTO: Inicijativa Čuvajmo naš park
FOTO: Inicijativa Čuvajmo naš park


Komentari