ALARMANTNO! GRAD IZDAO UPOZORENJE ZA OPASNOST OD TOPLINSKOG UDARA!

Sitana Omer

Gradski ured za zdravstvo sukladno Akcijskom planu za nadolazeće vrućine Ministarstva zdravlja upozorava građane Grada Zagreba kako je u idućih nekoliko dana umjerena do velika opasnost od toplinskog udara.

UMJERENA opasnost je najavljena za Zagrebačku regiju od utorka, a krajem tjedna i VELIKA opasnost. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda  u slijedećim danima potreban je poseban oprez pri izlaganju suncu i toplini u  Riječkom, Splitskom i Dubrovačkom klimatskom području gdje nastupa VELIKA, a od četvrtka se očekuje i VRLO VELIKA opasnost od TOPLINSKOG VALA na zdravlje ljudi.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Toplinski val UMJERENE opasnosti može izazvati DEHIDRACIJU sa simptomima glavobolje, suhe kože i usana, povećane tjelesne temperature, ubrzanog rada srca i mučnine. Jedina prevencija je uzimanje većih doza tekućina, a najvažnije vode.[/box]

>>> RASHLADITE SE I UŠTEDITE: Kako preživjeti pasje vrućine bez klime

>>> VRUĆINE OPASNE PO ZDRAVLJE: Provjerite jeste li u rizičnoj skupini


Toplinski val VELIKE i VRLO VELIKE opasnosti može izazvati pored dehidracije, suhe i crvene kože te ubrzanog bila i sunčanicu, pretjeranu vrućinu, mučninu i povraćanje, grčeve, prestanak reguliranja tjelesne temperature, iznenadni kolaps i pad tlaka, glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima, a u najgorim slučajevima može biti i po život opasno.

U danima opasnosti nastupa toplinskog vala važno je IZBJEGAVATI  DIREKTNO IZLAGANJE SUNCU IZMEĐU 10-17h; PITI DOVOLJNO TEKUĆINE, VODU ILI NEZASLAĐENI ČAJ, PIĆA BEZ ALKOHOLA; NOSITI LAGANU ZAŠTITNU ODJEĆU i OBUĆU, SUNČANE NAOČALE, ŠEŠIR; SMANJITI FIZIČKI NAPOR, DRŽATI SE HLADA; RASHLADITI SE BORAVKOM U HLADNIJIM PROSTORIMA I TUŠIRANJEM MLAKOM VODOM; STARIJE I DJECU (I KUĆNE LJUBIMCE) VAŽNO JE NE OSTAVLJATI IH BEZ NADZORA NA SUNCU; JESTI LAGANIJU HRANU BOGATU VODOM (SVJEŽE VOĆE I POVRĆE, JUHE).

Više informacija o preporukama i smjernicama postupanja građani mogu naći na web stranici Grada Zagreba http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=65237

Komentari

loading...
-->