Grad Zagreb tvrdi da su u školama osigurani svi uvjeti za nastavu, a roditelji tvrde: ‘Plan je loš, ovo je neizvedivo’

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Grad Zagreb poslao je danas priopćenje u kojem navode kako su svi uvjeti za nastavu osigurani sukladno preporukama i mjerama.

“Obavještavamo sugrađane da će svi učenici koji od ponedjeljka, 25. svibnja 2020. dođu na nastavu u osnovne škole Grada Zagreba imati osigurane sve uvjete za odvijanje odgojno-obrazovnog rada, sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja od 20. svibnja 2020., te će se organizirati školski prijevoz za sve kojima će isti biti potreban.

U slučaju dodatnih upita i pojašnjenja Gradski ured za obrazovanje osigurao je dežurne brojeve mobitela 091 2333 239 i 091 2333 229, koji su dostupni danas, 23. svibnja i u nedjelju 24. svibnja 2020. od 08:00 do 20:00 sati. Upiti se također mogu postavljati na elektroničku poštu Ureda: [email protected]”, stoji u priopćenju Gradskog ureda za obrazovanje.

No roditeljima problem stvaraju premještaji učenika čije škole zbog potresa nisu sigurne za nastavu.

“Ovo će biti nemoguće za izvesti. Prema Planu Grada Zagreba o premještanju učenika iz škola oštećenih potresom, u našu školu trebali bi doći učenici svih petih, šestih, sedmih i osmih razreda OŠ Petra Zrinskog. Pa to je gotovo 200 djece, kako će se organizirati izborna nastava, izvanškolske aktivnost”i, kažu za 24 sata roditelji novozagrebačke osnovne škole Ive Andrića, a zabrinuti su i u školi.

Naime, prema Planu preseljenja učenika iz škola oštećenih potresom koji je Grad Zagreb jučer objavio puna dva mjeseca nakon potresa, učenici iz pet osnovnih škola u idućoj školskoj godini bit će preseljeni u 16 drugih škola.

Osnovne škole u kojima će obnova trajati i sljedeće godine su OŠ Bukovac, OŠ dr. Ivan Merz, OŠ Miroslav Krleža, OŠ Petar Zrinski, te Područna škola Vugrovec OŠ Vugrovec-Kašina. Za škole čiji će učenici ići u udaljenije kvartove bit će organiziran gradski prijevoz, a za one čije su zamjenske škole blizu, prijevoza neće biti.

Što se tiče zamjenskih škola, radi se o školama u kojima se provodi jednosmjenska nastava, te bi u idućoj školskoj godini učenici išli u dvije smjene. To, kažu nam u tim školama, nije problematično, ali jest problem organizirati nastavu za čak 15 razrednih odjeljenja, koliko ih, primjerice, treba prebaciti u OŠ Žuti Brijeg.

I dok roditelji iz oštećenih škola pozivaju na solidarnost i pravo svoje djece na školovanje, iz škola koje bi trebale primiti djecu ističu da se tu radi i o sigurnosti učenika, koju nitko ne može garantirati.

No roditelji učenika iz oštećenih škola upozoravaju na još nekoliko problema. Primjerice, prvašići i drugašići OŠ Bukovac premješteni su u OŠ Fran Krsto Frankopan, te OŠ Petra Preradovića na Pešćenici i Borongaju. To znači da će nam djeca ići u školu kroz cijeli grad u jutarnjoj špici.

Osim toga, zbog smjenske nastave i dugih putovanja, djeca koja su prebačena u škole u Novi Zagreb imat će velikih problema s izvanškolskim aktivnostima, upozoravaju roditelji.


Komentari