Grad Zagreb tužio državnog povjerenika za informiranje: Ne žele otkriti podatke o dodacima na plaće i zapošljavanjima

Foto: Grad Zagreb

Grad Zagreb podnio je tužbu protiv državnog povjerenika za informiranje, Zorana Pičuljana, nakon što im je ovaj naložio da u roku od 8 dana dostave podatke o tome koliko njegovih zaposlenika dobiva poseban dodatak na uspješnost u radu te s koliko je ljudi sklopio ugovore o djelu i koliko na to troši novca.

Ove je informacije Jutarnji list tražio još u veljači, a kada ih je grad uskratio obratili su se povjereniku.

Povod ovome bila je informacija da je manjak u proračunu Grada Zagreba krajem prošle godine premašio čak milijardu kuna. Jutarnji list piše da je izvor informacije bio dopis koji je Daniela Juroš Pečnik, pročelnica Gradskog ureda za financije, uputila na adrese gradonačelnika Milana Bandića te pročelnike svih gradskih tijela.

U dopisu se od njih tražilo da hitno počnu razmišljati o štednji i pronalaženju drugih oblika financiranja. Osim toga, Juroš Pečnik je od pročelnika također tražila da se obustavi daljnje zaključivanje ugovora o djelu jer “oni nisu u skladu sa zakonom”.

Pročelnica ureda za financije obavijestila je i o tome da zbog manjka novca nisu osigurana sredstva za sredstva za isplatu dodataka za uspješnost u radu, ili bio kakvo povećanje plaća zaposlenih.

Informacije koje Grad Zagreb nije htio otkriti ticale su se broja djelatnika s kojima Grad ima sklopljene ugovore o djelu, za koje vrste poslova je Grad u pravilu sklapao ugovor o djelu te koliko je u 2019. i 2018. godini Grad potrošio novca na isplatu plaća sklopljenih putem ugovora o djelu.

Jutarnji je list također tražio da se očituju o uvjetima pod kojima se isplaćuje dodatak za uspješnost u radu i za koje poslove, koliko on iznosi, koliko novca je u 2019. i 2018. potrošeno na isplatu tih dodataka te podatak koliko je djelatnika Grada dobilo u 2019. i 2018. taj dodatak.

Nakon što tri puta nisu dobili odgovor na upite, obratili su se povjereniku za informiranje koji je 27. travnja donio rješenje kojim nalaže Gradu da u roku od 8 dana odgovori. Grad se oglušio na rješenje, da bi na kraju u lipnju podigao tužbu protiv povjerenika na Visokom upravnom sudu u kojoj traži da se poništi ta odluka.


Komentari