Grad Zagreb obnavlja javni WC od 3,35 kvadrata! Cijena: 290 000 kuna

Pixabay

Telegram je u posjedu dokumenata Grad Zagreb namjerava platiti gotovo 290 tisuća kuna za obnovu javnog WC-a od 3,86 kvadrata. Objavili su i detalje troškovnika koji je Zrinjevac, podružnica Zagrebačkog holdinga, ustupio na traženje vijećnika Vijeća gradske četvrti Donji grad Roberta Fabera.

U njemu su navedeni troškovi za rekonstrukciju kućice – spremišta sa sanitarnim čvorom na Trgu Petra Kralja Krešimira IV. Prema dokumentu koji je potpisao direktor Zrinjevca Igor Toljan, obnova WC-a od 3,86 kvadrata s PDV-om će koštati 287.312 kuna.

Skidanje žbuke koštat će 4200, skidanje pločica 5000, a demontaža i postavljanje novog umivaonika 6500 kuna. Demontaža i postavljanje dvije nove WC školjke koštat će 14.250 kuna po komadu. Završno čišćenje WC-a koštat će 13.500 kuna. Sve navedene cijene u troškovniku su bez PDV-a.

Kako javni WC ima tlocrtne dimenzije 3,25 x 1,7 metara, odnosno 3,86 metara kvadratnih, ispada da će njegova obnova prema troškovniku iznositi više od 10 tisuća eura po kvadratu plus PDV.

Bezvrijedan troškovnik

Arhitektica Suzana Dobrić Žaja kaže kako je troškovnik u stručnom smislu praktički bezvrijedan.

“Nije napisan prema pravilima struke, odnosno na način da se iz stavke može nedvosmisleno vidjeti što sve stavka obuhvaća i koji su sve radovi potrebni. Nadalje, radi preglednosti i lakšeg praćenja radovi se grupiraju po vrstama, što ovdje nije bio slučaj, već se unutar jedne stavke opisuje puno različitih vrsta radova”, kaže ona.

Primjerice, u jednoj stavci se nalazi i skidanje postojećeg krovišta, čišćenje metalne potkonstrukcije, bojanje, postavljanje novih podova i odvoz starih na deponij.

“Uz to, u nekim stavkama problematične su obračunate količine, a u većini i jedinična cijena”, objašnjava arhitektica.

Obustavljeni radovi

Vijećnik platforme Zagreb je naš Robert Faber kaže kako su ih građani obavijestili da su 18. travnja započeli radovi.

“Budući da vijećnici gradske četvrti Donji Grad do tada nisu dobili troškovnik, radovi su idući dan obustavljeni na zahtjev predsjednika Vijeća Petra Paradžika”, kaže Faber.

Telegramu su iz Zagrebačkog holdinga odgovorili kako je Vijeće Gradske četvrti Donji grad samo uvrstilo obnovu parka u svoj plan komunalnih aktivnosti za ovu godinu. Kažu kako se radi o lokaciji koja je zaštićeno kulturno dobro te da su na teren izašli i predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Iz Holdinga kažu kako je na zahtjev tih predstavnika u radove uključena rekonstrukcija kućice – spremišta.

“Predstavnici Zavoda su dostavili i stavke radova na rekonstrukciji objekta kao što su: uklanjanje žbuke i ponovno žbukanje; bojanje fasadnom bojom; skidanje azbestno-cementnih ploča i stavljanje crijepa; demontaža stakala te novo ostakljenje žičanim staklom; sanacija i bojanje bravarije vrata, te ugradnja nove brave, skidanje keramičkih pločica podnih i zidnih, te postava novih, demontaža sanitarnog pribora te ugradnja novog. Naknadnim očevidom stručne osobe za predmetne radove utvrđeno je da je osim tih stavki, potrebno dodati još neke kako bi se kućica stavila u funkciju”, kažu iz Holdinga.

Naknadne intervencije

Dodaju kako dodatni radovi obuhvaćaju rekonstrukciju postojeće kanalizacije u zoni zahvata, vodovodnih instalacija te elektroinstalacija.

Tvrde kako je u protivnom postojala velika mogućnost da se nakon rekonstrukcije i puštanja u upotrebu ponovno ide u zahvat jer su vodovodne i kanalizacijske cijevi u zoni zahvata bile začepljene, na mjestima oštećene, a oštećenost i dotrajalost je uočena i na elektroinstalacijama.

“Izostavljanje tih dodatnih radova dovela bi do naknadnih intervencija na već obnovljenom objektu što bi se odrazilo i na cijenu”, poručili su iz Holdinga.


Komentari