GRAD ZAGREB DONOSI NOVU ODREDBU: Zaslužnima se daruje grob ukoliko ga nemaju

Wikipedia

Podružnica Gradska groblja može korisniku, pravnoj ili fizičkoj osobi, na neodređeno vrijeme dodijeliti grobno mjesto na korištenje za ukop znamenite osobe koja je posebno važna za Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku. Naknada za dodjelu grobnog mjesta plaća se iz proračuna Grada Zagreba.

Tako glasi predloženi tekst stavka koji će se, bude li usvojen, dodati na već postojeću Odluku o grobljima. O njemu će se glasovati na sjednici Gradske skupštine 9. prosinca, a Odbor za komunalno gospodarstvo u međuvremenu ga je već jednoglasno odobrilo. Svoje mišljenje mogu dati i Zagrepčani, i to za vrijeme internetskog savjetovanja s javnošću koje traje do 8. prosinca, piše Vecernji.hr

Ovom dopunom Odluke, stoji u objašnjenju prijedloga, uredilo bi se pitanje dodjele grobnih mjesta za ukop osoba koje su svojim radom ostavile značajan doprinos u područjima svoga rada i djelovanja. Ova situacija u sadašnjoj Odluci o grobljima nije pokrivena, a to je, smatraju u Gradskim grobljima, nešto što bi trebalo pod hitno ispraviti. – Ovim putem želimo odati počast i zahvaliti se onima koji su kroz svoj život svojim likom i djelom posebno zadužili Zagreb – pozadinu iza ovog prijedloga objašnjava direktor Gradskih groblja Patrik Šegota. Oni će, dodaje, biti smješteni u Aleji velikana, gdje posljednje počivalište imaju, između ostalih, Miko Tripalo, Ivica Račan, Ena Begović i Dino Dvornik. – Imamo na groblju nekoliko takvih slobodnih grobnih mjesta, u slučaju da umre neka zaslužna osoba – objašnjava Šegota.

O koliko se tih mjesta radi, ne može se reći jer broj ovisi o okolnostima koje se u ovom trenutku ne mogu predvidjeti. Šegota se nada da će se prijedlog usvojiti kako bi se konačno moglo zakonski regulirati tko je zaslužio grobno mjesto. Pokojnik ne mora pri tom biti Zagrepčanin, već bilo koji Hrvat koji je ostavio veliki trag u Zagrebu i Lijepoj Našoj. – Htjeli smo da se to odredi nekim definiranim pisanim pravilima, a ne napamet, od prilike do prilike – objašnjava Patrik Šegota. No, po svemu sudeći, odluka će se ipak morati donositi od slučaja do slučaja jer je za taj posao predviđeno osnivanje posebnog sedmeročlanog povjerenstva. Činili bi ga predstavnici gradskih tijela iz područja života poput obrazovanja, kulture, sporta i gospodarstva, a imenovao bi ih gradonačelnik. Zadatak će im biti procijeniti je li neki pokojnik dovoljno važan da zasluži mjesto u Aleji velikana.

– Za to neće imati neke posebne kriterije jer je svaka osoba, kao i njezin rad, osobita i specifična u odnosu na područje u kojem je djelovala – objašnjavaju nam iz Grada na pitanje kako će se točno odlučivati tko može, a tko ne može dobiti besplatno grobno mjesto. Nakon toga povjerenstvo će svoje mišljenje dati prvom čovjeku grada, koji zatim upućuje prijedlog Gradskim grobljima.

No neće svaka znamenita osoba dobiti besplatno grobno mjesto u Aleji velikana, već samo one koje prije smrti nisu već osigurale svoju parcelu. Čak i tada povjerenstvo će o tome odlučivati samo na prethodni prijedlog obitelji pokojnika. – Ako za svog preminulog člana obitelji nemaju osigurano grobno mjesto, na ovaj način ćemo osigurati njihov dostojanstven počinak – objašnjava direktor Šegota.


Komentari