Grad Zagreb će kupiti građevinski materijal Zagrepčanima čije su kuće stradale u potresu

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Grad Zagreb će za građane čije su kuće stradale u jakom potresu 22. ožujka, financirati nabavu građevinskog materijala i tako im pomoći u obnovi njihovih domova, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare gradskog Stožera civilne zaštite.

“Da bi mogli provesti žurnu mjeru pomoći građanima u dodjeli građevinskog materijala pripremljen je Akt gradonačelnika kao podloga za provođenje”, izvijestila je pročelnica Gradskog ureda za mjesnu samoupravu Renata Šimon.

Nabava građevinskog materijala financirati će se iz izvora donacija koje su uplaćene na poseban račun, rekla je i najavila da će se za tu nabavu pokrenuti žurni postupci javne nabave.

“Sve će provoditi vijeća mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti, najprije pet gradskih četvrti koje su najviše pogođene potresom – Sesvete, Gornja Dubrava, Podsljeme, Gornji i Donji grad. Ako bude potrebitih građana i iz drugih gradskih četvrti naravno da se i oni mogu obratiti za dodjelu potrebnog građevinskog materijala u svoje gradske četvrti”, poručila je Šimon.

Prioritet stradali u potresu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozdravio je današnju najavu potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara koji je rekao da se sa Svjetskom bankom razgovara o sufinanciranju sanacije dimnjaka na zgradama oštećenima u potresu te da će se s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike izraditi model sufinanciranja kupnje novih kondenzacijskih bojlera.

“Drago mi je da je ta sinergija počela djelovati”, rekao je Bandić. Ističe kako je bitno da Grad Zagreb i država to rade zajedno.

Upitan u kojoj mjeri bi se Grad trebao uključiti, Bandić kaže “u najvećem omjeru u kojem budemo mogli da ljudima pomognemo s obzirom na njihov socijalni status”.

Rekao je da su sada prioritet stradali u potresu, a onda će se razmišljati da se pomogne i ostalim Zagrepčanima, koji žive u sigurnim stanovima, u sufinanciranju kupnje kondenzacijskih bojlera.

Najavio je da će se do srijede izaći sa troškovnikom cijene sanacije dimnjaka i ugradnje kondenzacijskih bojlera, jer je, kako je rekao, to prva mjera da se pomogne ljudima koji su se vratili u gornjogradske i donjogradske blokove da imaju toplu vodu, uz navedenu mjeru pomoći ljudima u nabavi građevinskog materijala.

Gradonačelnik Bandić je najavio da će se udrugama od posebnog interesa za grad i državu zadnjima “rezati” ili uskraćivati financijska sredstva, a sve ostalo će “biti na stolu”.

Što se tiče plaća Grada i ZG Holdinga za 24.500 ljudi, rekao je da je plaća danas isplaćena u punom iznosu, a u svibnju će se isplatiti onoliko koliko budu prilike dopuštale. Najavio je da za desetak dana otvaraju pregovore sa socijalnim partnerima, a ako bude rezanja uključiti će se moment socijalne pravednosti, jer nije isto 10, 15 ili 20 posto smanjiti plaću nekome tko ima 6000 kuna ili njemu koji ima 18.500, 19.000 kuna. Kaže da se uskrnice koja je uplaćena u fond za stradale u potresu nije odreklo njihovih 11.000 ljudi te da mu je žao što neki sindikati to nisu shvatili.

Bandić je poručio da će učiniti sve da ono što se u Gradu Zagrebu napravilo prezentiraju Gradskoj skupštini u prvoj polovici svibnja.

Ravnatelj zagrebačkog Crvenog križa Petar Penava rekao je da je u prihvatnom kampu u Studentskom domu Cvjetno naselje trenutno 493 Zagrepčana koji su u potresu ostali bez svojih domova, od kojih 51 dijete.

Najavio je da će djeci sutra podijeliti prigodne poklone. Istaknuo je da je Crveni križ distribuirao i 845 prigodna uskrsna paketa za Zagrepčane čiji su domovi stradali u potresu, zahvaljujući donacijama Vukovarsko-srijemske županije i Lions kluba iz Zagreba.


Komentari