Grad se za vodovod zadužio 300 milijuna eura, a gotovo cijeli Novi Zagreb jučer je ostao bez vode

Autocisterna u akciji, (foto: Damir Krajac / CROPIX)

Gotovo 100 tisuća ljudi u Zagrebu ostalo je prošlih dana bez vode. U Novom Zagrebu, ali i na sjeveru grada građani su poharali dućane kupujući flaširanu vodu da bi mogli oprati zube ili ruke, isprati zahode ili samo utažiti žeđ. Zagrebačka vodovodna mreža je dotrajala, puca na sve strane, iz nje svakoga dana iscuri više od 40 posto vode koja se povuče iz vodocrpilišta, piše Index.

Prodali 300 milijuna eura obveznica

Prije točno 12 godina Zagrebački holding je na Londonskoj burzi prodao 300 milijuna eura obveznica, s obećanjem da će novac potrošiti u obnovu vodovodne i širenje plinske mreže u Zagrebu. Prodaja obveznica je samo ljepši način da se kaže da se Holding zadužio.

Nikada neće vratiti dug

“Nikada nećemo vratiti taj novac. Moraš razumjeti da se ovakve stvari zauvijek reprogramiraju. Prodaš obveznice jednom pa drugi, treći put i tako u nedogled”, rekao nam je tada Slobodan Ljubičić, tadašnji predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga i desna ruka Milana Bandića kako u financijskim tako i u nekretninskim operacijama. Inače, sada se obojici sudi zbog teških korupcijskih afera.

Dva bankarska mlažnjaka

Iz Zagreba su za London 3. srpnja 2007. godine poletjela dva poslovna mlažnjaka. U njima u podjednako bili raspoređeni Bandić i njegovi suradnici i novinari koji su trebali svjedočiti trijumfu poslovnog genija zagrebačke uprave. Deutsche Bank, aranžer cijelog posla, poslao je svoje avione, a na londonskom aerodromu je čekala kolona crnih limuzina koje su trebale prevesti uvažene goste do londonske podružnice njemačke banke. Milan Bandić je tada imao diplomatski pasoš.

Mogli su prodati i pola milijarde

Prodaja obveznica je trajala kraće od vožnje s aerodroma do Cityja. U samo nekoliko desetak minuta otvorena je i zatvorena knjiga obveznica. Prodali su 300 milijuna eura obveznica, mogli su i pola milijarde.

“Sada više ništa neće biti isto jer su oči europskih investitora usmjerene prema Holdingu”, rekao je tada zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Bio je to njegov i Ljubičićev poslovni vrhunac. Igrali su se s velikim dečkima, milijarde su u minutama prelazile iz ruku u ruke.

Odmah je počela prevara

Čim je knjiga obveznica zatvorena, počela je prevara. Ne bankara, ponajviše austrijskih koji su kupili obveznice kamatom od 5,5 posto, nego Zagrepčana koji su zaduženi do grla.

“Ići ćemo na obavljanje komunalne i prometne infrastrukture, ali ćemo refinancirati i dio postojećih obveza po kreditima”, rekao je Slobodan Ljubičić, dok je Bandić cijelu svitu zvao u pub na pintu mlačnoga piva pa jurio na aerodrom za Zagreb. Duško Ljuština, tadašnji pročelnik za kulturu, jedva je stigao kupiti plišanog medvjedića nekome za dar.

Sva ta žurba Ljuštinu, koji tamo ama baš ništa nije trebao raditi, toliko je iscrpila da je na letu iz Londona zaspao, ali ne prije nego što je u avionu pojeo biftek, kolač, voće i zapalio cigaru koju mu je ponudila stjuardesa. Da, u avionima Deutsche Banka su uvaženi putnici smjeli pušiti.

Manje od pet milijuna uložili u vodovod

Novac od obveznica nikada nije uložen u vodovodni sustav. Već u rujnu 2009. godine otkriveni su dokumenti koji su pokazivali kako je novac trošen. Samo 4,8 milijuna kuna potrošeno je na vodovod.

Tajno izvješće Holdinga tada je pokazalo da je najveći dio novca, čak 127 milijuna eura, potrošen u dvije odvojene operacije spašavanja gradskog proračuna. Naime, krajem 2007. godine u zagrebačkom proračunu nedostajalo je oko 300 milijuna kuna pa su se Bandić i Ljubičić dosjetili da bi Holding mogao novcem od obveznica od Grada otkupiti dva vrijedna zemljišta.

Zauvijek smo dužni, a nemamo ni vodu

Iako je Grad već bio darovao Holdingu zemljište Zagrepčanke, taj ugovor nije nikada proveden, nego je Holding tu parcelu platio 34 milijuna eura, gotovo 20 milijuna eura više nego što je Grad platio 2000. godine. Holding je preuzeo i obvezu Grada da Gredelju plati 92,5 milijuna eura vrijedno zemljište u centru Zagreba. Uz to, s više od 40 milijuna eura financiran je i projekt socijalnog naselja u Sesvetama, za koje se Holding zadužio i dodatnih 900 milijuna kuna.

Ukratko, novac su profućkali spašavajući proračun i financirajući Bandićeve megalomanske projekte. Slobodan Ljubičić u jednom je ipak bio u pravu. Novac nisu vratili. Dugove su reprogramirali, a Zagrepčani su ostali bez vode i dužni oko milijardu eura.


Komentari