Grad se oglasio o današnjem prosvjedu na Srebrnjaku: Evo kako se brane

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Djelatnici dječje bolnice Srebrnjak danas su održali prosvjed kojim su htjeli zaštititi svoje dostojanstvo i dostojanstvo svojih pacijenata.

Smijenjeni ravnatelj bolnice: ‘Moja ostavka djelo je mržnje dviju žena!’

Tim povodom, iz Grada su im odgovorili otvorenim pismom kojeg prenosimo u cijelosti.

“Nastavno na brojne medijske natpise te u cilju pravilnog informiranja cjelokupne javnosti, ovim putem obavještavamo javnost da je Grad Zagreb  s danom 18. prosinca 2019. godine podnio Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv jedne zaposlenice, te nepoznatih osoba – zaposlenika Dječje bolnice Srebrnjak zbog osnovanih sumnji da su u razdoblju od 17. travnja 2015. do 06. svibnja 2016. godine u ugovorenoj ordinaciji za pedijatrijsku gastroenterologiju pacijentima pružali zdravstvenu zaštitu, provodili dijagnostičke postupke te određivali terapiju iako za to nisu bili ovlašteni. Prijava je podnesena protiv jedne zaposlenice, te nepoznatih osoba – zaposlenika Dječje bolnice Srebrnjak, zbog sumnji kako se navedena osoba, nemajući propisanu stručnu spremu, bavila liječenjem i pružanjem druge medicinske pomoći i tako počinila kazneno djelo protiv zdravlja ljudi nadriliječništvom iz čl. 184. st.1. Kaznenog zakona. Dakle, podnesena je KAZNENA PRIJAVA PROTIV OSOBE KOJA NIJE LIJEČNIK, jer je pružala zdravstvenu zaštitu te nepoznatih osoba koje su joj to omogućile i na isto ju poticale.

Osnovi sumnje da bi zaposlenici počinili navedeno djelo temelje se isključivo na Izviješću HZZO-a  o sveobuhvatnoj kontroli u DB Srebrnjak za 2015. i 2016. godinu i Očitovanju ustanove na Izviješće. Izvješće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2016. godinu Gradu Zagrebu dostavio je vršitelj dužnosti ravnatelja DB Srebrnjak, a do čijeg stupanja na snagu nadležna gradska tijela nisu imala informaciju o navedenim slučajevima. Dakle, podnesena kaznena prijava temelji se ISKLJUČIVO NA ČINJENICAMA KOJE SU UTVRĐENE U IZVIJEŠĆU HZZO-a za 2015. i 2016. godinu.

Pri tome je odlučno istaknuti da TADAŠNJE RUKOVODSTVO BOLNICE U OČITOVANJU NA IZVIJEŠĆE HZZO-A NIJE OPOVRGNULO TAKO TEŠKE OPTUŽBE PA NITI MAKAR OSPORILO UTVRĐENE ČINJENICE, slijedom čega je ostalo jasno da su činjenice nesporne. Grad Zagreb je angažirao profesionalnu pomoć od strane odvjetnika koji je potvrdio da temeljem tako utvrđenih činjenica mora slijediti kaznena prijava.

Slijedom uvida u nepravilnosti u radu navedene ustanove Grad Zagreb je kao osnivač DB Srebrnjak, zatražio od nadležnih tijela da se provede stručni nadzor nad radom te zdravstvene ustanove. Tako je s danom 19. prosinca 2019. godine zatražen izvanredni inspekcijski nadzor od strane Ministarstva zdravstva.

Novo vodstvo bolnice nastavlja s provođenjem aktivnosti koje će imati za cilj otkloniti  sve zatečene nepravilnosti u poslovanju, a koja su kroz prethodne godine uvidjela i na što su upozoravala nadležna tijela – od HZZO-a sve do posljednjeg nalaza Gradskog kontrolnog ureda Grada Zagreba. Ujedno, kao što je bilo najavljeno, važno je istaknuti i da je započela  isplata dugovanja dobavljačima te se provode aktivnosti normalizacije rada i unapređenja poslovnih procesa prema zakonskim propisima” stoji u pismu.


Komentari