GRAD POD ISTRAGOM: Moćni Bandićevi suradnici pod povećalom USKOK-a

Facebook

USKOK je jutros uhitio Zvonimira Šostara.

Iako je sve počelo sa samim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem protiv kojeg su podizane, a umeđuvremenu i odbacivane optužnice, kako državne institucije i dalje ‘kopaju’ po Gradu, vidljivo je iz najnovijeg uhićenja nekada moćnog gradskog pročelnika, Zvonimira Šostara zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti.

zvonimir šostar
Robert Anic/PIXSELL

Sve do danas, tajnoviti Šostar je javnosti najpoznatiji po manjem skandalu kada su se 2007. godine, u javnosti pojavile fotografije s njegova rođendana otprije tri godine na kojima mu je striptizeta plesala u krilu.

Netom prije Šostarovog uhićenja, javnost je iznenadilo izvlačenje na vidjelo afere koja inače nosi naziv (zagrebačka) ‘majka svih afera’.

Naime, riječ je o zagrebačkom pročistaču otpadnih voda gdje je prije otprilike mjesec dana, na red pozvan direktor istih, Ante Pavić sa svojim najbližim suradnicima. Podsjetimo, Državno odvjetništvo još od početka 2011. godine istražuje okolnosti sklapanja poslova izgradnje pročistača otpadnih voda, ugovorenog još 1999. godine s njemačkim tvrtkama RWE i Wassertechnik, ali i sve kasnije poslove povezane s tim projektom. Prema neslužbenim informacijama, istražitelji sumnjaju u nezakonitosti u jednom segmentu cjelokupnog “slučaja pročistač” te su stoga odlučili otvoriti istragu protiv osoba koje smatraju odgovornima, a jedan od uhićenih bio je spomenuti Pavić. Osim njega osumnjičeni su i Darko Turopoljac, vlasnik tvrtke Dija graditeljstvo te Luka i Vinko Jurić iz tvrtke Bubanj niskogradnja. Obje tvrtke, prema sumnjama istražitelja, nezakonito su profitirale u tim poslovima.

No, Pavić je samo jedan u nizu moćnih direktora i gradskih pročelnika koji se nalaze ili su se nalazili pod povećalom USKOK-a. Krajem 2014. godine, istražitelji su pokucali na vrata gradonačelnikovog najbližeg suradnika i osobe za koju se svojevremeno spekuliralo kako bi mogao biti Bandićev nasljednik u fotelji zagrebačko gradonačelnika.

Riječ je o Ivici Lovriću, a pretres njegovog ureda i stana u Sesvetama zbog afere Agram bio je tek početak ‘kopanja’ državnih institucija po bliskim Bandićevim suradnicima. Naime, nije tajna kako je upravo Lovrić bliski suradnik Milana Bandića i njegov čovjek u gradu odgovoran za obrazovanje, sport i kulturu, a uz navedeno, bio je i dugogodišnji predsjednik Cibone koju je za svog mandata pokušao sanirati. Neslužbeno se doznaje i da su istražitelji USKOK-a u više navrata dolazili u Cibonu i češljali papire, a navodno je u središtu ove istrage bio transfer košarkaša Darija Šarića u Cibonu, ali i davanje u najam disco kluba Saloon gdje je trebao biti otvoren narodnjački klub.

ivica lovrić

Upravo ovu situaciju, koja se dogodila u trenutku dok se zagrebački gradonačelnik nalazi u pritvoru zbog afere Agram, pokušava iskoristiti aktualni predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba, Darinko Kosor te u potpunosti oslabiti položaj Ivice Lovrića na način da iz gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport izdvoji ured za kulturu i to zato što bi, kako su kazivali inicijatori ove ideje, ovakav potez osigurao veću operativnost iefikasnost u skrbi za kulturne institucije i inicijative, strateško planiranje i transparentnost financiranja, a sve to kroz manji opseg administracije. S druge strane, Lovrićev megalomanski Ured, kako ga je tada nazvao Kosor, ima proračun veći od dvije milijarde kune što je skoro jedna trećina gradskog proračuna.

Gradska skupština ovaj prijedlog na koncu nije podržala.

Iako su ini slučajevi u javnosti ostali najzapaženiji, jedan čovjek koji se po gradskim kuloarima naziva gradonačelnikom očima i ušima, nije ostao netaknut u lovu na potencijalno sumnjive poslove na području Grada Zagreba.

Naime, zbog ilegalnih izmjena GUP-a USKOK je podignuo optužnicu protiv šest gradskih dužnosnika gdje se, između ostalog, nalazi osoba u koju Bandić polaže veliko povjerenje, Željko Horvat. Naime, upravo je ovaj gradski dužnosnik nosio i titulu višeg savjetnika zagrebačkog gradonačelnika, bio doslovno njegov ‘tihi glas’ u njegovim pohodima na zagrebačke gradske četvrti gdje je gradonačelnik organizirao tribine za građane i neumorno odgovarao na njihova pitanja vezana za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Sjedivši uz gradonačelnika i sugerirajući mu odgovore, bilo je jasno koliko mu Bandić vjeruje te kako se radi o osobi koja je itekako bliska zagrebačkom gradonačelniku.

Kako će se svi ovi slučajevi na kraju raspetljati te hoće li USKOK moći dokazati svoje sumnje, tek preostaje za vidjeti…

Komentari