Grad oporbi uzvraća udarac: ‘Optužbe nekih političara ne stoje’, misle na Mrak-Taritaš i Marasa

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama poručili su u četvrtak kako ne stoje prozivke nekih političara u medijima po kojima nakon potresa u Zagrebu, 22. ožujka nije bilo organizacije ni strukture. 

“To je šamar svim dobrovoljcima i profesionalcima koji svakodnevno rade da pomognu svom gradu i svojim sugrađanima”, ocijenili su iz tog ureda i još jedanput pozvali da se prirodnim nepogodama koje su pogodile Zagreb ne koriste za političke svrhe.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama ponovio je da su od dana potresa, 22. ožujka organizirali pomoć i zbrinjavanje građana koji su njime izravno pogođeni te brzi pregled oštećenih građevina. 

Budući da je u Zagrebu ustrojeno 17 postrojba Civilne zaštite opće namjene koje pokrivaju 17 gradskih četvrti, od potresa do danas angažirano je oko 750 njihovih pripadnika i 550 pripadnika Specijalne postrojbe za traganje i spašavanje. 

Osim toga, u postrojbe Civilne zaštite pristupilo je 200 novih volontera, izvijestili su.

Iz Ureda su podsjetili kako su se pripadnici postrojba Civilne zaštite opće namjene na dan potresa okupili na zbornim mjestima određenima na području svake gradske četvrti i odmah počeli ograđivati opasna područja, pomagati ljudima prilikom prijava građevina namijenjenih pregledu inženjera građevine, upozoravati na opasne objekte – srušene dimnjake i oštećene krovove te dojavljivali to hitnim službama.

Timovi Civilne zaštite radili su u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama, javljali se na telefone i upisivali podatke o oštećenim objektima, a ostali su podizali šatorska naselja za prihvat građana i podjelu hrane u suradnji s Crvenim križem te u naseljima Gornjoj Dubravi i Podsljemenu sudjelovali u raščišćavanju i sanaciji građevina oštećenih u potresu.

Osim toga, angažirani su i na provođenju mjera zaštite od Covida – osnovani su timovi za obilaske javnih parkova, igrališta, otvorenih trgovina i tržnica na kojima provode propisane protuepidemijske mjere.

Prilikom obilazaka pomagali su i građanima pa su tako na području Novoga Zagreba pomogli i osobi koja je imala epileptički napad.

Pripadnici Civilne zaštite i dalje rade na utovaru i istovaru donirane opreme, građevinskog materijala i drugog za stanovništvo pogođeno potresom te pomažu policijskim postajama tako što na javnim mjestima upozoravaju građane kako bi se što učinkovitije provodile odluke Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske o potrebi socijalnog distanciranja.

Zapovjednici i zamjenici zapovjednika postrojba opće namjene Civilne zaštite Grada Zagreba provode 24-satna dežurstva i stalno su dostupni.

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba od potresa do danas imala je 3010 hitnih intervencija (inače na godinu ima oko 3500 intervencija). Osim te postrojbe, hitne intervencije imale su i ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava, ZG holdinga, Elicoma, HEP-a, CIOS-a i MORH-a te vatrogasci iz Virovitice, Bjelovara, Slunja, Siska, Varaždina, Karlovca, Osijeka, Krapine, Slatine, Slavonskoga Broda, Rijeke, Splita, Velike Gorice i Dubrovnika.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama radio je zajedno s Hrvatskim centrom za potresno inženjerstvo na uspostavi, prikupljanju i obradi prijava zgrada oštećenih u potresu. Zaprimljeno je 23.000 prijava, a obrađeno je 8800 prijava štete. Prijave su se obrađivale prema prioritetima te su se odmah nakon potresa obišle sve bolnice i domovi za starije osobe.

”Zaključno, mišljenja smo da prozivanje pojedinih političara kroz medije da nakon potresa nije bilo organizacije niti strukture ne stoje. Još jednom apeliramo da se prirodne nepogode koje su pogodile Zagreb ne koristi u dnevno političke svrhe. To je šamar svim dobrovoljcima i profesionalcima koji svakodnevno rade da pomognu svom gradu i svojim sugrađanima”, napisali su oni u svojem priopćenju za medije.

Komentari