Grad odlučio nabaviti nove koševe za smeće, ali isplivao niz nelogičnosti

IZVOR: SLužbene stranice Grada Zagreba

Dosadašnji koševi za otpad idu u povijest, a zamijenit će ih tri nova modela, najavio je voditelj zagrebačke Čistoće Jure Leko prije nešto više od dva tjedna. Na prvi pogled jedan uobičajen potez Čistoće, ali onda su počele isplivavati razne nelogičnosti.

Leko je tom prilikom rekao da su u planu košare za sitni otpad s pepeljarom i betonskim postoljem zapremine 35 i 55 litara, košarice za sitni otpad s pepeljarom volumena 35 litara i košarice za životinjske fekalije s betonskim postoljem zapremine tri litre te da ih je ukupno nabavljeno 15 500. Također je otkrio da se planira da svi koševi izmijene u iduće četiri godine.

“Na natječaju smo tražili da se dizajniraju košarice koje će objedinjavati tri stvari: da budu funkcionalne, estetski atraktivne i da se uklope u ambijent. Ovime uređujemo svoj grad, činimo ga ljepšim, čistim i urednim”, izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na nedavnom predstavljanju koševa na Ribnjaku, dodajući da je za cijeli projekt izdvojeno 35 milijuna kuna.

No kako Telegram navodi, pomalo je nejasno je li taj iznos točan jer Zagrebački holding prema elektronskom oglasniku javne nabave (EOJN) s tvrtkom Kova d.o.o. je za koševe sklopio ugovor u vrijednosti od gotovo 45 milijuna kuna bez PDV-a, a kada su oni upitali Holding o tome, Holding ih je uputio na Grad koji im je pak dao treći iznos.

Grad im je, naime, poslao dva ugovora, jedan za košarice za sitni otpad s pepeljarama na iznos od 5,405.550 kuna i drugi za košarice za životinjske fekalije na iznos od 417.200 kuna, što skupa iznosi manje od 6 milijuna kuna, daleko manje i od 35 i od 45 milijuna kuna.

Dakle, prema odgovoru Službe za informiranje, Holding je košarice platio 5 milijuna i 800 tisuća kuna bez PDV-a. Iako je gradonačelnik kazao kako će to koštati 35 milijuna, a u registru javne nabave jasno piše da je Kova d.o.o. dobila posao od 45 milijuna kuna. Ugovor su dobili kao jedini ponuditelj u sve tri grupe.

Nelogičnosti ima još, navodi Telegram. Primjerice, iz Grada su rekli kako je u Zagrebu do sada postavljeno 9.100 kanti za otpad. Ako se sve namjeravaju zamijeniti, kako je to najavio gradonačelnik Bandić, zašto ih se onda naručilo 15.500, odnosno 6400 više? Iz Grada nam na to pitanje nisu odgovorili. Samo tvrde kako su postojeći koševi neadekvatni te da već dvije godine nisu postavljani novi.

“Važno je napomenuti da u Gradu Zagrebu trenutno postoji petnaestak različitih tipova košarica koje nisu zadovoljavajuće ni estetski ni funkcionalno. Između ostalog, dizajnirane su tako da je sadržaj lako dostupan pticama, koje u potrazi za hranom taj isti sadržaj razbacuju uokolo čime se stvara negativna slika o urednosti grada”, stoji u objašnjenu iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.


Komentari