GRAD NAGRAĐUJE ZASLUŽNE ZAGREPČANCE Među dobitnicima književnica, umjetnica, paraolimpijci, jedna osnovna škola i kultni domaći obrt

Nagrada grada Zagreba (foto: Zagreb.hr / Tomislav Kristo / CROPIX)

Grad Zagreb povodom svog rođendana 31. svibnja nagrađuje sve zaslužne i priznate ustanove i pojedince koji su doprinijeli boljitku društva. Ove godine nagradu za Zagrepčanku godine dobila je odvjetnica Sanja Bjelobradica Jelavić koja je na Europskom sudu za ljudska prava ‘pobjedila’ državu u slučaju malene afganistanke Madine Husseini koja je poginula prelazeći željezničku prugu, bježeći od policajaca, zajedno sa svojom obitelji.

No, uz odvjetnicu Bezbradicu Jelavić još je zaslužnih ustanova, oragnizacija i pojedinaca koji su naš grad učinili bolji.

Ambulanta za liječenje boli Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Zagreb

Za postignute rezultate i doprinos u zdravstvu te podizanje kvalitete skrbi za vulnerabilne skupine, osobe s proširenim malignim bolestima, braniteljsku populaciju s multipliciranim dijagnozama, ratne vojne invalide, branitelje s invaliditetom i ostale ulaganjem izvanrednog napora kako bi se izbjegla dodatna patnja već ugrožene populacije.

Ivana Bodrožić, magistra hrvatskog jezika i književnosti i filozofije, spisateljica

Jedna je od prvakinja suvremene hrvatske književnosti čija su djela i književna struka i književna publika mnogo puta ocijenile i potvrdile kao visokovrijedna. Istodobno, jedna je od najangažiranijih domaćih umjetnica koja se u svom višegodišnjem javnom djelovanju zalaže za društvenu ravnopravnost, rodnu/spolnu emancipaciju i solidarnost. Pisanje je za nju svojevrsna vita activa jer etičnost književnog teksta i etičnost javnog života i trebaju biti čvrsto povezane.

Ivana Bodrozić (foto: Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Mr. sc. Heda Gospodnetić, diplomirana crkvena glazbenica, profesorica muzike, magistra znanosti, nastavnica ritmike i plesa

Svojim entuzijazmom i radom ostavila je i ostavljat će velik trag u području kulturno-umjetničkog amaterizma. Najveći doprinos kulturi dala je kao dirigent i osnivač uspješnih sekcija u Glazbenom klubu Lisinski gdje djeluje od 1971. U početku je bila korepetitor ženskog i mješovitog zbora, a 1977. postala je glavni dirigent. Vodila je sekciju Mješoviti zbor (1977. – 1983.), a 1983. osnovala je Renesansni ansambl, 1993. Canticum i 1994. Gospodnetić singers, koje vodi do danas. U 2021., unatoč tome što zbog pandemije nije bilo proba u prvoj polovici godine, održala je čak 26 koncerata i sa svoja tri ansambla osvojila osam nagrada.

Ivan Huklek, student, sportaš

Dugi niz godina bavi se hrvanjem i jedan je od najuspješnijih sportaša Grada Zagreba. Primjeren je sportaš i čovjek koji svojim odnosom prema radu širi oko sebe pozitivnu atmosferu te je pravi uzor u svojem kvartu Brestju i šire. Postigao je niz uspješnih rezultata: 3. mjesto na Europskom prvenstvu 2016., 2. mjesto na Svjetskom prvenstvu 2017., 2. mjesto na Europskom prvenstvu 2018., 3. mjesto na Europskom prvenstvu 2019. i 5. mjesto na Olimpijskim igrama Tokio 2020., održanima 2021.

Sanja Iveković, akademska grafičarka, umjetnica

Generacijski i umjetnički pripada Novoj umjetničkoj praksi koja negira ustaljene estetske vrijednosti i teži interaktivnom odnosu s okolinom/publikom. U prvi plan postavlja djelovanje u duhu društvenog aktivizma uporabom fizičkoga i medijskog prostora kao jednog od oblika istraživanja i izražavanja, ističući pritom etička ishodišta umjetnosti i umjetničkog rada. Među prvim je hrvatskim predstavnicama feminističke umjetničke prakse. Tijekom 90-ih sve se više posvećuje temi nasilja nad ženama kao globalnom problemu, a u tom kontekstu nastaje i međunarodni work in progress projekt Ženska kuća.

Sanja Iveković (foto: François Besch / Wikimedia Commons)

 Ankica Jurić Tilić, magistra komparativne književnosti i francuskog jezika, filmska producentica

Jedna je od najuspješnijih i najaktivnijih hrvatskih producentica, ujedno docentica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a svoje znanje prenosi i polaznicima europske škole za profesionalno usavršavanje producenata (EAVE). Kao producentica potpisala je trideset dugometražnih igranih filmova, nekoliko TV serija i niz kratkih filmova. Filmovi koje potpisuje dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih nagrada. Poseban doprinos ostvarila je u promicanju dječjeg filma, debitantskog filma te filmova nastalih prema književnim predlošcima. Samo tijekom 2021. potpisala je kao autorica i producentica višestruko nagrađivanu TV seriju Područje bez signala, kao koproducentica Zlatnim medvjedom nagrađen film Radua Judea te kao producentica debitantski film Sonje Tarokić Zbornica.

Kišobrani Cerovečki, obrt za proizvodnju i trgovinu

Jedan su od rijetkih obrta u struci koji čuvaju prepoznatljiv dašak hrvatske tradicije, a izdvajaju se ponudom romantičnih šestinskih kišobrana s prepoznatljivim šestinskim motivima, ručno izrađenih, na tradicijski način, te su jedinstven turistički proizvod Grada Zagreba.

prof. dr. sc. Ivan Mlinar i prof. dr. sc. Hrvoje Klasić

Za projekt koji se sastojao od izložbe i monografije Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.: Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi, pripremljen u povodu obilježavanja 50. godišnjice smrti Većeslava Holjevca, urbanističko-arhitektonsko istraživanje proveo je arhitekt prof. dr. sc. Ivan Mlinar s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ujedno voditelj projekta, autor koncepta i postava izložbe te suautor, urednik i dizajner monografije, a biografsko istraživanje povjesničar prof. dr. sc. Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je suautor monografije. Izložba je održana u Muzeju suvremene umjetnosti od 21. travnja do 20. svibnja 2021., ali je zbog iznimnog interesa posjetitelja te znanstvenika, stručnjaka i umjetnika ponovno postavljena i održana od 6. srpnja do 29. kolovoza 2021., a tijekom izložbe promovirana je monografija.

Hrvoje Klasić (Foto: Screenshot N1)

Prof. dr. sc. Ivan Petrović, redoviti profesor u trajnome zvanju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

Za zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti. Voditelj je Laboratorija za autonomne sustave i mobilnu robotiku na FER-u (LAMOR) i suvoditelj Znanstvenoga centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, jedinog hrvatskog centra izvrsnosti u tehničkim znanostima, u koji je uključeno više od stotinu znanstvenika iz 13 hrvatskih institucija.

Neva Tölle, feministička aktivistica, konzultantica Autonomne ženske kuće Zagreb – žene protiv nasilja nad ženama

Postigla je iznimne rezultate u podizanju kvalitete života žena svojim neumornim radom sa ženama i djecom te osiguranjem jedinog skloništa u Zagrebu i Republici Hrvatskoj čija je adresa službena tajna – TAJNO. Osiguranje najviših standarda kvalitete rada rezultiralo je s 90 posto uspješnosti u dugoročnom sprečavanju nasilja protiv žena te podrškom i pomoći ženama u ostvarenju samostalnog života bez povratka nasilniku.

Neva Tolle (foto: Screenshot N1)

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom “ZAMISLI”

Slaganje i postavljanje šarenih rampi od lego kockica omogućilo je pristupačnost Knjižnici Marije Jurić Zagorke na Krvavom mostu, Sportskom dječjem vrtiću Mačak u čizmama, Drugoj ekonomskoj školi, Dječjem vrtiću “Leptirić Lu”, Centru za mlade Zagreb i Školi suvremenog plesa Ane Maletić. Ovaj hvalevrijedan primjer kreativnosti i socijalne osviještenosti rezultirao je nemjerljivom pomoći osobama s invaliditetom i roditeljima s djecom u kolicima.

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVEza NJU

Za osobito vrijedno i odgovorno javnozdravstveno djelovanje s ciljem prevencije malignih bolesti kod žena, osobito raka dojke, jajnika i vrata maternice te pružanje psihološke podrške oboljelim ženama i članovima obitelji kroz projekt Centar za psihološku pomoć po čemu je jedinstvena u Zagrebu i Hrvatskoj.

Udruga Sve za nju (foto: Ivan Klindić)

Vinko Uhlik, dipl. ing. arhitekture, akademski slikar, umirovljenik

Jedan je od istaknutih protagonista urbanističko-arhitektonskog planiranja i promišljanja prostora Novoga Zagreba i Zagreba u cjelini. Urbanistički planovi naselja Zapruđe, Utrina, Siget i Središće rezultat su njegova višedesetljetnoga stručnog rada, paradigmatski su primjeri i nezaobilazni smjerokazi ostvarivanju kvalitete životnog okvira, ravnopravno uključujući njegove stambene i društvene aspekte. Izradom natječajnih radova i studija obogatio je i usmjerio urbanistička promišljanja o centru Novog Zagreba i priobalju Save, novom centru grada uz središnju os, ali i o povijesnom gradskom tkivu.

Ivan Katanušić, Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić, paraolimpijci,članovi sportskih klubova punopravnih članica Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom

U para atletici Ivan Katanušić, član Atletskog kluba osoba s invaliditetom “URIHO”, natjecateljska kategorija F-64, osvojio je srebrnu medalju na Paraolimpijskim igrama Tokio 2020. u disciplini bacanje diska. Trenirao je nogomet, kickboxing i sjedeću odbojku u kojoj je osvajao hrvatska prvenstva i kupove. U Atletskom klubu osoba s invaliditetom Agram počinje se baviti atletskim disciplinama bacanje diska i bacanje kugle. Osvajao je medalje na europskim prvenstvima 2014., 2016. i 2021. te na svjetskim prvenstvima 2017. i 2019.

U para stolnom tenisu Anđela Mužinić Vincetić, članica Parastolnoteniskog kluba Zagreb, natjecateljska kategorija 3., i Helena Dretar Karić, članica Parastolnoteniskog kluba “URIHO”, natjecateljska kategorija 3., kao članice u disciplini ekipno u kategoriji 1. – 3. osvojile su brončanu medalju na Paraolimpijskim igrama Tokio 2020., a uz osvojenu medalju dobile su i priznanje za najbolju paraolimpijsku ekipu za razdoblje 2000. – 2020. Ekipno su osvajale medalje na europskim prvenstvima 2011., 2013., 2015., 2017. i 2019. te na svjetskim prvenstvima 2014. i 2017. Osim ekipnih nastupa obje ostvaruju značajne pojedinačne uspjehe.

Osnovna škola Gustava Krkleca

Zbog velikih migracija, fluktuacije učenika od 2017. do danas bile su iznimno velike, a škola je aktivno sudjelovala u prihvatu učenika te je uključila dvjestotinjak djece u odgojno-obrazovni sustav. Imenovana je i organizacijskim punktom za 19 škola s područja Novog Zagreba za pripremnu nastavu hrvatskog jezika za učenike inojezičare. Djelatnici redovito sudjeluju u edukacijama s ciljem stvaranja uvjeta za inkluzivno obrazovanje djece pod međunarodnom zaštitom te samostalno organiziraju akcije za njihovu uspješnu socijalizaciju u svakodnevnom životu.

Kontinuirano surađuju i s brojnim institucijama na izradi priručnika, brošura i smjernica te na međuresornim stručnim skupovima predstavljaju primjere dobre prakse rada škole u integraciji osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita.

Komentari