Grad izdao jamstvo: Nastavni zavod za hitnu medicinu nabavlja 70 novih vozila

Foto: Ranko Suvar / CROPIX/Ilustracija

Gradska skupština u utorak su prihvatila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića kojim Grad daje jamstvo za kreditno zaduživanje od 50 milijuna kuna zagrebačkome Nastavnom zavodu za hitnu medicinu za nabavu 70 motornih vozila.

Odluku o nabavi 70 motornih vozila donijelo je Upravno vijeće tog zavoda, a riječ je o 45 vozila za hitnu medicinsku pomoć i 25 vozila za sanitetski prijevoz s pripadajućom medicinskom i drugom opremom potrebnom za hitno zbrinjavanje pacijenata.

Novac za nabavu vozila Zavod će osigurati namjenskim kreditom kod Erste & Steiermarkische banke uz jamstvo osnivača – Grada Zagreba. Riječ je o dugoročnom kreditu od 50 milijuna kuna. Kredit se odobrava i vraća u kunama, kamatna stopa je fiksna od 1,85 posto godišnje. Način povrata je 10 jednakih polugodišnjih rata.

Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba trebao bi imati 161 vozilo – 79 za djelatnost hitne medicine i 82 za sanitetski prijevoz, a raspolaže sa 79 vozila – 37 za djelatnost hitne medicine, 35 za sanitetski prijevoz i sedam kombi vozila za prijevoz dijaliziranih bolesnika. Od tih vozila njih sedam je na dužem servisu.

Prosječna starost vozila za djelatnost hitne medicine je šest i pol godina, a za sanitetski prijevoz gotovo 10 godina. Starost voznog parka gotovo je nerješiv problem, osobito u uvjetima u kojima Zavod funkcionira, a koji pretpostavljaju kontinuirano cjelodnevno korištenje, stoji u obrazloženju.

Gradska skupština ovlastila je gradonačelnika Bandića da potpiše jamstvo i sklopi ugovor o davanju jamstva po dobivenoj suglasnosti ministra financija.


Komentari