Grad ih miče: Poznati zagrebački glazbeni i kulturni klub mora zatvoriti svoja vrata?

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Korisnici Autonomnog kulturnog centra Medika dobili su do utorka rok da napuste prostor u Piorettijevoj ulici i predaju ključeve Gradu.

Ovime bi došlo do zatvaranja kultnog alternativnog centra kulturnjaka i mladih u Zagrebu koji godinama potiče razvoj nezavisne kulture u gradu. Razlog nije poznat, jer su iz Medike odlučili ne komenirati situaciju uoči sutrašnje konferencije za novinare.

Prema neslužbenim saznanjima Jutarnjeg u centru se jučer spominjao negativan izvještaj vatrogasne inspekcije, ali bez većih detalja.

U centru su dobili dopis iz Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba za predaju prostora. Tvrde da je to još jedan pritisak na Mediku gradskih vlasti. Naime, prije pet godina Medika se našla u sličnoj situaciji kada je Grad povisio cijenu najma prostora za čak 300 posto. Ipak, upravo činjenica da njihov prostor pripada Gradu može biti koban za korisnike centra.

Gradonačelnik Milan Bandić u svojem je predizbornom programu iznio nekoliko kapitalnih projekata, od kojih je jedan i gradnja kongresnog centra za koji je spominjao da će se graditi ili u Pierottijevoj ulici ili na Zagrebačkom velesajmu. Uz to je naveo i mogućnost gradnje hotela iza Medike.

Unatoč pozivu za iseljenjem, korisnici Medike kažu da nemaju namjeru stati s programom.


Komentari