Grad će objaviti poziv za javna hranilišta za zagrebačke mace: Dumovec nam je objasnio kako će to izgledati i koja je njihova zadaća

Facebook/ Zakaj volim Zagreb

Grad Zagreb 31. ožujkom najavio je raspisivanje Javnog poziva za podnošenje zahtjeva za postavljanje hranilišta za mačke na javnim površinama kojima upravlja Grad Zagreb,  kojeg će objaviti na službenim stranicama.

Dio je to pokušaja rješavanja problema vezan uz hranjenje mačaka koji je prisutan u gradu Zagrebu, navode, a provedbom ovakvih projekata nastoji se na odgovarajući način zaštiti životinje. 

I vatrogasci imaju svoju mačku! Foto: Vatrogasna postrojba Zagreb

Javni poziv udrugama će raspisati grad, a nakon odabira udruga odabrat će se i lokacija hranilišta i predložit Gradonačelniku, piše u obrazloženju javnog poziva.

Gradske mačke

Kako bismo saznali više o načinu djelovanja javnog hranilišta obratili smo se Damiru Skoku, ravnatelju Ustanove Zoološki vrt, nadležne za Dumovec.

“Sklonište će u suradnji s komunalnim redarstvom dogovarati sterilizaciju mačaka koje žive na hranilištima i obavljati potrebne zahvate kojima se kontrolira razmnožavanje mačaka.”

Hranilišta za mace projekt su kojim se pokušava mačorima zagrebačkih ulica pružiti dostojanstven život, a pritom ograničiti njihovu populaciju. Također, slobodnoživuće mačke rade jedan važan zadatak, a to je kontrola populacije glodavaca i štakora.

Zagrebačke mačke, foto: Zagreb.info

Sklonište pruža i svu potrebnu veterinarsku skrb nevlasničkim mačkama koje su bolesne, ozlijeđene ili im je život ugrožen. Dakle, kad je god potrebno liječenje nekoj mački s hranilišta, naši joj veterinari mogu pomoći, navodi Damir Skok, ravnatelj ZOO vrta nadležnog za Dumovec.

Miceki iz centra

Prvo javno i legalno hranilište za mace organizirano je u Radićevoj ulici, zovu se Miceki iz centra, koje je nastalo iz rada grupe volonterki od kojih je posljednja bila baka Ana. Nažalost, kao i kolegice volonterke koje su trideset godina brinule o macama  i baka Ana je onemoćala pa joj je u brizi za mace pomagala grupa volontera.

Inicijativa o brizi za mace narasla je pa su tako uz potporu udruge Prava šapa poslali zahtjev gradu kako bi postali legalno javno hranilište. Tako su Miceki iz centra dobili i kućice, pojilišta, pa čak i mural poznatog graffiti umjetnika Slavena Lunara Kosanovića.

Koje će iduće lokacije biti ovisi o lokalnim volonterima koji će se javiti na poziv koji će biti objavljen na stranicama grada Zagreba.

 


Komentari