‘GOVORILI SU MI DA SAM LIJENA, DA IZMIŠLJAM’ Tisuće Hrvata pate od ove grozne bolesti, među njima je i Danijela: ‘Počelo je gubitkom vida, danas sam u kolicima’

Problemi u partnerskom odnosu, ilustracija (Foto: Pexels)

U Hrvatskoj, prema zadnjem istraživanju, od multiple skleroze boluje 7024 osoba. Dva puta češće oboljevaju žene, a prvi simptomi javljaju se između 20. i 40. godine života. Jedna od njih je i Danijela koja je oboljela s 22 godine.

“Krenulo je tako da mi je nestao vid na jednom oku pa se vratio, pa mi je nestao na drugom. A onda su krenule tegobe s desnom nogom, i općenito s hodanjem. Danas sam u invalidskim kolicima”, započela je svoju priču 49-godišnja Slavonka koja već 20 godina živi u Zagrebu.

PODMUKLA I OPAKA BOLEST! U Hrvatskoj svake godine oboli oko 500 žena, evo na koje simptome treba obratiti pozornost

Riječ je o autoimunoj, neizlječivoj bolesti, a ono po čemu je karakteristična je da svaka osoba ima drugačije simptome. Zovu je bolest s tisuću lica, a Danijela ističe kako je to bolest s milijun lica. 

“Kao kada na primjer sjedite cijeli dan i onda vam utrne noga. E tako je meni cijelo vrijeme, imam konstantne trnce i spazmove. Kao da me netko zavezao izolir trakom i tijelo mi ne diše, nema krvotoka”, objasnila nam je naša sugovornica.

Danas je najviše frustrirana zbog papirologije i stalnog dokazivanja bolesti kako nadležnim ustanovama, tako i ljudima.

‘MORALA SAM PREKO NOĆI PROMIJENITI NAČIN ŽIVOTA’ Ispovijest Zagrepčanke o mukama s bolesti: ‘Moraš konstantno biti na dijeti”

“Znali su mi nekad ljudi govoriti da mi nije ništa, da sam lijena, da izmišljam. Također ono što me ponekad frustrira je da su neke stvari koje su inače drugima najnormalnije, meni nedostupne. Odlazak u kafić, restoran, kino, negdje s društvom. Uvijek moram napraviti sto predradnji da bih nešto napravila. Evo sada skupljam preko humanitarne platforme donacije za lift, s obzirom na to da živim na prvom katu. Još malo mi nedostaje i nadam da ću uspjeti to ostvariti i olakšati si svakodnevnicu”, ispričala nam Danijela.

Povodom Svjetskog dana multiple sklerozem, koji se obilježva 30. svibnja, Savez društava multiple skleroze Hrvatske ove godine provodi kampanju “Ja sam više od MS-a” u sklopu koje će se na više lokacija diljem zemlje održati javne prezentacije s ciljem podizanja svijesti javnosti o multipli sklerozi i njenim nevidljivim simptomima. Tim povodom objavili su i promotivni video kako bi senzibilizirali javnost i pokušali objasniti o kakvoj je bolesti riječ.


Komentari