Premijer Plenković: Štrajk je gotov, učenici od sutra ponovno u školama!

Foto: Damir Krajac / CROPIX

16:22 Premijer Plenković govori detalje razgovora. Štrajk se danas završava! Rekao je da je ukupno povećanje plaća u državnom i javnom sektoru u mandatu ove vlade 18,3 posto. ”To je postignuće i konzistentna politika povećanja plaća ove Vlade”, rekao je Plenković koji za štrajk prosjetara optužuje Milanovićevu vladu, piše Večernji list. 

15:46h Sastanak je trebao početi u 14:30 sati, no u to su vrijeme sudionici sastanka još ulazili u zgradu vlade. Još nema nikakvih informacija o tome je li počeo sastanak sindikata i vlade na čelu s premijerom Plenkovićem. Podsjetimo, jučer je sastanak počeo tek nakon što su sindikati i vlada satima sjedili u odvojenim prostorijama pa nije isključeno ni da se to danas događa.

15:05h Neslužbeno se doznaje da će premijer Andrej Plenković danas obznaniti završetak štrajka, piše Jutarnji.hr.

14:54h Među sindikalistima vlada zavjet šutnje. Nitko od čelnika nije htio komentirati apsolutno ništa vezano za ponudu Vlade.

Na pitanje odnosi li se ponuda na sve zaposlene, istaknuli su da da, ali nisu htjeli otkriti u kojem odnosu.

Na pitanje o nejedinstvu sindikata po pitanju donošenja ove odluke (hoće li odluku donijeti samostalno ili kroz izjašnjavanje na referendumu) poručuju kako to nije točno.

“Sindikati su pluralna zajednica, svatko radi po svojim pravilima i to nije pitanje slaganja i neslaganja sindikata”, rekao je Ribić.

Željko Stipić, čelnik Preporoda, istaknuo je kako svaki sindikat ima svoju autonomiju.

“Naše glavno vijeće sa 16 glasova za, od 21 člana, donijelo je odluku da će se o ponuditi odlučivati na referendumu”, rekao je.

Na pitanje je li mu prihvatljivo da koeficijenti budu povećani kroz dvije godine, istaknuo je kako je manje važno što je njemu prihvatljivo.

“Važno je što je članstvu prihvatljivo”, rekao je dodavši da ako se danas ne dogovore, štrajk ide dalje.

Istaknuo je i kako će njegov Sindikat, kako sada stvari stoje, potpisati Temeljni kolektivni ugovor za povećanje osnovice za 6,11 posto svim javnim i državnim službenicima.

14:41h Posebni savjetnik premijera Zvonko Kusić je, uoči nastavka pregovora prosvjetnih sindikata s predstavnicima Vlade, izjavio kako se nada da će se danas ponuditi rješenje koje će prekinuti štrajk u školama.

“Ja se nadam brzom rješenju”, izjavio je Kusić ispred Banskih dvora.

Rekao je i kako se nada da će sutra početi nastava u školama, iako nije siguran je li to tehnički moguće.

14: 31h Na sastanak je stigao Vilim Ribić. Stigao je i Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod. Dao je izjavu novinarima kako će sindikat Preporod ići na referendum. Naglasio je da će sastanak trajati onoliko koliko je dobro pripremljen, a to ovisi samo o Vladi.

14: 29h Mihalinec je izjavio kako se ‘odluka može donijeti i bez referenduma’

14:20h Predstavnici sindikata su stigli na sastanak, koji uskoro započinje.

Prije početka novog sastanka između predstavnika sindikata i Vlade, kratku izjavu za medije dala je ministrica Blaženka Divjak.

“Ono što ja mogu reći je da su se učitelji izborili za povećanje koeficijenata i ja očekujem da se učenici sutra vrate u razrede”, kratko je izjavila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak uoči novog sastanka sa Sindikatima. Detalje ponude nije željela otkriti.

Uoči pregovora, također se sastalo i uže predsjedništvo HDZ-a.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nije davao izjave novinarima. Kazao je samo da se radi o operativnom sastanku, a novinare je uputio na sjednicu Predsjedništva HDZ-a u 17 sati.

Komentari