Gospon Fulir, ostavio si neizbrisiv trag na licu Zagreba

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Relja Bašić ostao je zapamćen kao gospodin Fulir.

Napustio nas je gospon Fulir, velikan koji je ostavio neizbrisiv trag na našem Zagrebu, ali i šire. Relja Bašić preminuo je sinoć u 87. godini života. Glumac koji je odigrao 3766 predstava, snimio oko 137 domaćih i inozemnih filmova, svoj potpis stavio na 26 režija te osnovao vodio putujuće kazalište Teatar u gostima.

Relja Bašić ostao je zapamćen kao gospon Fulir iz “najzagrebačkijeg” filma “Tko pjeva zlo ne misli”.

Bašić je rođen u Zagrebu na Valentinovo 1930. godine. Njegova majka Elly Bašić je bila poznata hrvatska glazbena pedagoginja i pijanistica. Diplomirao je glumu u klasi Branka Gavelle i do 1967. glumio u HNK. Od 1968. je bio samostalni umjetnik te kao glumac i redatelj radio u Teatru ITD, Komediji, ZKM-u…

S kolegama je 1974. osnovao prvo hrvatsko putujuće privatno kazalište Teatar u gostima, u kojem kao umjetnički direktor, glumac i redatelj ostaje sve do njegovog prestanka djelovanja 2004. godine.

Na filmu je debitirao u ‘Koncertu’ Branka Belana 1954. godine Ostvario je nezaboravnu ulogu u ‘Rondu’ Zvonimira Berkovića i osvojio Zlatnu arenu za najboljeg glumca u Puli 1966. Ipak, uloga koja ga je obilježila bila je ona gospodina Fulira.

Kao poliglot koji je govorio nekoliko svjetskih jezika glumio je u brojnim koprodukcijama i inozemnim filmovima. S legendarnim gitaristom Rolling Stonesa Keithom Richardsom i njegovom suprugom snimio je film ‘Michael Kohlhaas’, a glumio je i uz Richarda Burtona, Marcela Maistroianija, Roberta Mitchuma.

U njegovom svemiru Zagreb je bio gospon Fulir

“S Gotovcem sam uvijek sjedio u kavani “Corso”, koju su nam oduzeli, a bila je stjecište intelektualaca. Ta kavana je uništena, baš kao i kavane “Medulić” i Gradski podrum. … Da i izlazim van, ne znam gdje bih se danas s nekim mogao sastati. Na Jelačić-placu se postavljaju neukusni šatori, prodaje se nešto što bi se moglo prodavati na sto drugih lokacija. Jelačić-plac pretvoren je u provincijalno vašarište. U Zagrebu se previše toga jeftino komercijaliziralo.” kazao je o svom Zagrebu Bašić prije dvije godine u intervjuu za Nacional.

U njegovom svemiru Zagreb je bio gospon Fulir. Istinski Purger bečkih manira koji diskretnim dodirom oboda šešira pozdravlja susede uz neizostavni “Servus”. U svijetu Relje Bašića, Zagrepčanci su još uvijek njegovali dobri duh plavoga grada, uglađenim manirima i osjećajem za vječnost.

Jedan od simbola grada Zagreba, naš gospon Fulir prešao je na onaj svijet sa tračkom tuge zbog  grada koji mu se činio nepoznatim. Ipak, lice Zagreba zauvijek će nositi njegov neizbrisiv trag koji ga čini vječnim, baš kao i najljepše ulice kojma je darovao svoju umjetnost.

Počivaj u miru legendo i hvala ti.

 


Komentari