GLUPOST KOJU SU NAPRAVILI MNOGI: Radite li ovo sa svojim tablicama možete dobiti pet godina zatvora

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Počele su se izdavati nove pločice, a neki su se dosjetili kako izbječi mijenjanje registarskih tablica.

Nakon najave izdavanja novih registarskih pločica, hrvatskim vozačima na um je pala suluda ideja, koju će zaboraviti i brže no što su je se sjetili. Naime, dizajn novih pločica oko kojeg je bilo mnogo polemika unazad nekoliko godina, ne razlikuje od starog, osim po plavom pravokutniku sa žutim zvjezdicama na lijevoj strani tablice, a neki od vozača došli su na ideju koja bi im mogla stvoriti probleme sa zakonom.

Kazna za to je  i do 5 godina zatvora

Naime, palo im je na pamet da na lijevu stranu pločice samo nalijepe naljepnicu s europskim zvjezdicama na plavoj podlozi. No, to je, kako napominju iz MUP-a, kazneno djelo za koje se može izreći i višegodišnja zatvorska kazna. Riječ je o krivotvorenju isprava za što Kazneni zakon propisuje šest mjeseci do pet godina zatvora, piše Net.hr.

“Registarska pločica je službena isprava i njen je izgled propisan pravilnicima. Svako mijenjanje, odnosno preinaka kakvu predstavlja i lijepljenje naljepnica može se tretirati kao oblik utjecaja na njen izgled, odnosno kao krivotvorenje. Zato savjetujemo građanima da to ne čine. To nema smisla, niti ima za to potrebe, a policija, ako ih zatekne u prometu s krivotvorenim tablicama može protiv njih podnijeti prijavu” , objašnjavaju iz MUP-a i dodaju kako vozači, ako nemaju nove tablice, moraju na vozilu prilikom izlaska iz zemlje na stražnjem dijelu istaknuti elipsaste naljepnice s oznakom HR.

“Ne morate mijenjati tablice”

Nove registracijske oznake od starih se razlikuju jedino po toj plavoj oznaci na lijevoj strani, a cijena im se snizila sa 76 na 65 kuna. Ako građani baš žele zamijeniti stare tablice novima, te ostaviti iste oznake koje su imali do sada mogu to učiniti uz uplatu 278 kuna.

No, iz MUP-a naglašavaju kako zamjena tablica nije nužna. “Postupno ćemo ih zamjenjivati u svim onim slučajevima redovnih zamjena: kad vozači prvi put registriraju vozilo, prilikom promjene registarskog područja, u slučaju gubitka, krađe ili oštećenja”, objašnjavaju.


Komentari