GLOBALNA EPIDEMIJA STIŽE! U Fran Mihaljeviću dvoje zaraženo koronavirusom?

Liječnički pregled (Pixabay)

Ministar Vili Beroš potvrdio je za RTL da se u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević nalaze dva pacijenta za koje su sumnja da imaju koronavirus.

Radi se o jednom Hrvatu te jednom Kinezu, inače državljaninu Belgije. Hrvat je bio u Kini, dok drugi pacijent nije. Njegova je majka bila u Kini, a on se susreo s njom.

“Od jutros su u Fran Mihaljeviću dva slučaja sa sumnjom na koronavirus. Jedan je Hrvat koji je mjesec dana boravio u Kini, tamo je prebolio virozu, visookofebrilan je i popio je antibiotik. Sad nema temperaturu, ali kašlje. Bit će pregledan, a njim će se postupati sukladno protokolu i vjerojatno će u izolaciju. Drugi sumnjivi slučaj je Kinez iz Belgije, nije bio u Kini, ali je bila njegova majka. Ona je sad u Belgiji. I prema njemu će se postupati sukladno pravilima struke”, rekao je ministar Beroš za RTL.

Istaknuo je kako je situacija u Hrvatskoj pod kontrolom te kako nema znakova jače progresije bolesti u Europi.

No, koronavirus širi se svijetom sve više i više. U subotu ujutro od te je bolesti preminula i prva nekineska žrtva, Amerikanac. Jedan je Japanac također umro od simptoma podudarnih s tim virusom, a ukupan broj mrtvih u epidemiji ubrzo će premašiti broj umrlih u pandemiji SARS-a.


Komentari