GLEDAO OSOBNU PA ŽENI REKAO ‘GOSPODINE’? Oglasio se ZET nakon incidenta u tramvaju: ‘Kontrolor nije mogao znati’

Photo: Zagreb Pride Facebook

“Upućujemo ispriku, neugodno smo iznenađeni i osuđujemo bilo kakav oblik ponašanja koji izlazi iz okvira elementarne kulture i prihvatljivih oblika komunikacije, a posebice ukoliko je riječ o diskriminaciji po bilo kojoj osnovi”, proučili su za Zagreb.info iz ZET-a nakon što smo pisali o neugodnom incidentu između njihova zaposlenika i putnice. Naime, u petak je na Facebook stranici Zagreb Pride objavljeno kako je kontrolor tijekom vožnje tramvajem ponižavao putnicu na temelju njezina rodnog identiteta.

“Protiv dotičnog smo podnijeli prijavu povrede ZET-ovog Etičkog kodeksa, prekršajnu prijavu radi uznemiravanja po Zakonu o suzbijanju diskriminacije, kao i kaznenu prijavu radi kaznenog djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka te za zlouporabu položaja i ovlasti, sve iz mržnje”, napisali su u objavi i pozvali sve LGBTIQ osobe da prijavljuju slučajeve nasilja, diskriminacije i govora mržnje.

ZET nam je potvrdio kako je promptno pokrenuo postupak utvrđivanja okolnosti i činjenica ovog događaja.

“Prema navodima kontrolora, upravo je on doživio verbalni napad nakon što je osobu koju je zatekao bez valjane vozne karte, a prema podatcima iz osobne iskaznice, oslovio s ‘gospodine’, čime ju je nenamjerno povrijedio, a što temeljem podataka iz osobne iskaznice nikako nije mogao znati.


Kontrolor je naveo kako izražava žaljenje jer mu nije bila namjera povrijediti dotičnu osobu. Nezahvalno je detaljnije komentirati opisanu situaciju, s obzirom da su prema dostupnim informacijama angažirane nadležne institucije”, poručuju iz ZET-a i dodaju da apeliraju na sve putnike “da surađuju s kontrolorskim i prometnim osobljem te da prometnom mrežom putuju s odgovarajućom voznom kartom”.

 

Komentari