Glavna urednica portala Zagreb.info Marja Čolak nastupila kao gost predavač na studiju komunikologije Fakulteta hrvatskih studija

Glavna urednica portala Zagreb.info Marja Čolak nastupila je kao gost predavač pred studentima druge godine preddiplomskog studija komunikologije Fakulteta hrvatskih studija, u sklopu kolegija ”Teorije i sustavi radijskoga komuniciranja”, a na poziv profesorice doc. dr. sc. Tanje Baran, ujedno i urednice HRT-ovog Radija Sljeme.

Čolak je sa studentima podijelila iskustvo iz svoje 15-godišnje karijere u raznim vrstama medija i odnosima s javnošću, s naglaskom na rad i zakonitosti formatiranog radija i news portala.

Kako nekadašnja direktorica programskog sadržaja na Soundset radijskoj mreži, u sklopu koje je bio i zagrebački Soundset plavi radio (današnji Laganini FM), detaljno je predstavila strukturu i pravila jednoga sata na većini privatnih formatiranih radijskih postaja u Hrvatskoj.

”U strukturi takozvanog ‘clocka’ postoje strogo određena pravila – u kojoj točno minuti idu vremenska prognoza, vijesti, prometni info, na koji način, koliko dugo i na kojoj poziciji u satu voditelj ulazi u eter, koliko je točno pjesama u bloku između vijesti i prvog sljedećeg ulaska u eter, koliko do reklama, koliko između reklama i lokalnih vijesti”, rekla je Čolak.

Kada stvari krenu u neželjenom smjeru

Na primjeru konkretnog slučaja Čolak je objasnila kako programski sadržaj lokalnog predznaka, koji nakladnik kreira u vlastitoj produkciji, na mikrolokaciji za gradski eter, može dospjeti i do naslovnica medija u cijeloj zemlji i zemljama u okruženju, a razgovor sa sugovornikom otići u neželjenom smjeru.

”U projektu Kvartoteka 2013. smo s brendiranim ZET-ovim autobusom svaki tjedan obilazili jedan zagrebački kvart, ondje proizvodili program i emitirali uživo baš iz tog kvarta, govorili o životu u tom kvartu, s poznatim ili manje poznatim sugovornicima koji žive ili rade ovdje. Kada smo došli u Maksimir logično je bili autobus parkirati kraj Dinamovog stadiona. I logično je bilo u goste pozvati gazdu Dinama Zdravka Mamića. Mamić je došao u bus, krenuo je razgovor, no on je u jednom trenutku krenuo govoriti o bivšem ministru obrazovanja Željku Jovanoviću na način da je zbog izrečenog odmah po završetku emisije bio uhićen i priveden na policiju. Kada vam se u eteru dogodi slična situacija, obvezni ste sugovornika upozoriti i pokušati ga zaustaviti”, rekla je Čolak.

Podsjetimo, Mamić je bio optužen da je uvredama na račun ministra Željka Jovanovića i srpske manjine u eteru javno poticao na nasilje i mržnju. Njegov istup na lokalnom radiju prenijeli su brojni nacionalni mediji i mediji zemalja u okruženju, ali je rezultirao i optužnim prijedlogom.

‘Pripremite se na rad vikendima i u smjenama’

Na primjerima organizacije rada na radiju i news portalima Čolak je kao dugogodišnja urednica novinarima približila kako u praksi izgleda radni tjedan medijskih djelatnika.

”Sadržaj se proizvodi i objavljuje od zore da kasno navečer. Radnim danom, vikendom, za blagdane. Zato, želite li biti novinari, pripremite se na rad u različitim uvjetima, u smjenama, vikendom, blagdanom. Vjerojatno nećete biti svaki vikend slobodni, a nekad nećete uopće imati vikendom slobodan dan. Budite spremni i da vas ‘dignu’ na slobodan dan, ako se dogodi nešto izvanredno”, naglasila je Čolak.

Različiti oblici poslovne suradnje

Pojasnila je i kako su u medijskim sustavima mogući i različiti oblici poslovne suradnje, a to zbog naravi posla i organizacije sustava ne mora uvijek biti klasični radni odnos.

”Moji kolege novinari, a i ja sama, prolazili smo i takozvani RPO, honorarne suradnje, autorske ugovore, neki su bili slobodni novinari, neki rade za svoju tvrtku pa medijskoj kući ispostave račun za usluge i tako dalje”, objasnila je Čolak situaciju na dinamičnom medijskom tržištu.

U dijelu predavanja predviđenom za pitanja studenata povela se rasprava o podjeli na lijeve i desne medije.

”Oglašivači će vas zaobilaziti ako ste jako politički intonirani”, zaključila je Čolak.

Komentari