GLAVA U TORBI: Školarci prolaze pored raspadajućih zgrada, Bandić poručuje: ‘Ako cigla padne nekome na glavu, podnosim ostavku’

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Gotovo godinu dana nakon zagrebačkog potresa ulice još uvijek nisu sigurne za kretanje. I dok građani strahuju za živote dok prolaze pored nesigurnih zgrada, gradonačelnik je uvjeren da nema mjesta za brigu.

Roditelji zagrebačkih osnovnoškolaca su se oko peticije “Za siguran put do škole” kako bi ukazali na važnost postavljanja sigurnosnih mjera na mjestima gdje postoji opasnost od padanja žbuke i slično. Zalažu se za postavljanje zaštitnih skela koje bi djeci omogućile siguran put na nastavu. Međutim, Milan Bandić smatra da je put do škole već siguran.

Ako cigla padne nekome na glavu, podnosim ostavku. Aposlutno sigurno”, izjavio je za dnevnik.hr.

Put do škole smatra apsolutno sigurnim, unatoč upozorenjima roditelja.

“Apsolutno siguran! Pa ne volim ja podnositi ostavke samo tako. Nisam ja tako bedast kako izgledam”, poručio je Bandić.

Roditelji smatraju da je za zaštitu sigurnosti djece učinjeno premalo. Vijeće roditelja OŠ Ivana Gundulića pokrenulo je peticiju za postavaljanje privremene zaštitne skele, s obzirom da je obnova još na čekanju. Pokretačica inicijative Anica Tomić tvrdi da su roditelji očajni te da se boje kad im djeca šetaju Donjim gradom.

U inicijativu je uključeno nekoliko tisuća roditelja, a peticija je i rodila plodom pa se prijavljuju opasni objekti, a Grad službe šalje na teren. Ipak, nužno je dugoročno rješenje kako bi djeca imala siguran put do škole, bez skela i straha da će im nešto pasti na glavu.

Do njihove škole sigurnog puta nema jer bi ga trebali financirati sami, za što kažu da nemaju novca. Prema zakonu, u slučaju stradanja prolaznika odgovorni su suvlasnici ili vlasnik zgrade, ali problem je u nedorečenosti zakona. Nije posve jasno tko bi trebao nadgledati stanje zgrada – komunalni redari ili građevinski inspektori.

“To se ne bi smjelo događati načelo vladavine prava predviđa da su zakoni jasni nedvosmisleni i nedvojbeni, a čim vi imate dvojbu oko toga, već je jasno da zakon ne ispunjava te temljene norme. A onda tu principu nastaje odgovornost države“, kaže odvjetnik Mario Ramljak.

U međuvremenu roditelji i dalje strahuju za svoju djecu koja svakodnevno prolaze pokraj potencijalno opasnih zgrada, a situaciju im ne olakšavaju ni sugrađani u automobilima.

“Zgrade pokraj kojih prolazimo sve su s naljepnicama jako puno je oznaka da moramo ići na cestu, da moramo obilaziti i ono što je najgore – nemamo nikakvo razumijevanje od strane auta. Svaki dan se zapitam treba li sinu staviti kacigu dok idemo do škole”, ispričala je uplašena majka.


Komentari