GENIJALNE GOVORNICE USKORO U ZAGREBU: Hrvatski su izum, a imaju besplatne pozive i internet

Telefonske govornica kod Cibone zjape prazne

“Premda je telefonska govornica bila doslovce pokraj nas, nije se njome poslužila jer odavno nije kupila karticu, štoviše, kaže da nije sigurna proizvode li se više.”

Da je vrijeme za promjene shvatio je Danijel Štih kada se susreo s jednom gospođom koja se mobitelom ne služi, a trebala je obaviti poziv.

“Jednom mi je prilikom prišla nepoznata žena i zamolila za poziv kako bi javila suprugu da je upravo sišla s vlaka i stigla. Ona ne koristi mobitel i mislila je da će je on čekati u dogovoreno vrijeme, ali izgleda da je bio zakasnio. Premda je telefonska govornica bila doslovce pokraj nas, nije se njome poslužila jer odavno nije kupila karticu, štoviše, kaže da nije sigurna proizvode li se više.” govori Štih.

Tada je počeo raditi na svom dvogodišnjem projektu. Njegova zamisao bila je napraviti uređaj za besplatne pozive u hitnim situacijama. Tako je nastala telefonska govornica “Nula”, kojom je, kaže, oduševljen i gradonačelnik Milan Bandić.

Suradnja s hrvatskim gradovima

Nakon prve prezentacije u gradskoj upravi Danijelu se posrećilo, “Bandić je odmah naručio 11 komada za frekventne lokacije poput Trga bana Jelačića, Autobusnog i Glavnog kolodvora.” No kako to već biva kod nas nedavno su mu javili da je došlo do problema s papirologijom”,  za koju Danijel kaže da ju uopće ne razumije. Bez obzira na sve, ostaje optimističan i nada se da će ipak ostvariti suradnju jer još deset hrvatskih gradova čeka svoje telefonske govornice nove generacije.

Isplativa već nakon mjesec dana

“Nula” će imati četiri opcije, prva od njih je za pozive hitnim službama, policiji, vatrogascima i Hitnoj pomoći, druga se odnosi na pozive prema svim mobilnim i fiksnim uređajima diljem Hrvatske, treća opcija je za strance, oni će moći zvati u svoju zemlju i kratko reći gdje se nalaze i kako im je, a posljednja, ali ne i manje važna je za prijevoz taksijem. Potpuno besplatan poziv može trajati najviše 90 sekundi.

“Vrijeme je ograničeno kako ne bi došlo do situacije u kojoj osoba satima razgovara, a ostali, kojima je hitnije, ne mogu do uređaja. Baš zato se isti broj ne može ponovo pozvati sljedećih 15 minuta.” – objasnio je Danijel. Ove moderne govornice vrijedne su 20.000 kuna, a u planu je da već nakon mjesec dana postanu isplative. Uvelike će u tome pomoći reklame, a kada ovaj projekt zaživi Danijel planira i neke dodatke.

Besplatni pozivi i Wi-Fi

Ovaj inženjer elektrotehnike nije zaboravio ni koliko Hrvati vole “surfati”  pa mu je tako na pamet već pala i ideja da od svake govornice napravi prijenosnu Wi-Fi točku, na koju će se građani spajati besplatno. “Uređaj već ima antenu pa to neće biti prevelik problem.” zaključio je, piše Jutarnji.


Komentari