GENIJALNA IDEJA ZA KOČIJU BANA JELAČIĆA: Ako pogledate bolje, vidjet ćete na njoj nešto čudno (FOTO)

Miljenko Milinovic električna kočija
Tomislav Miletic/PIXSELL

Zagrepčanin Miljenko Milinović samoinicijativno je otkupio i restaurirao kočiju u kojoj su vozile slavne ličnosti iz naše povijesti. 

Kolekcionar, restaurator i dizajner interijera, Miljenko Milinović kočiju iz 18. stoiljeća u kojoj se vozio sam ban Jelačić samostalno je restaurirao i modernizirao. Tako ju je otkupom od njezinog vlasnika doslovno spasio od zaborava, a nov život dala joj je upravo činjenica da može ići bez konja. Naime, kočija ide na električni pogon. 

Miljenko Milinovic kočija električna
Tomislav Miletic/PIXSELL

Restaurator Miljenko za portal x-ica.com otkrio je koliko mu je trabalo da ju obnovi. Istaknuo je kako su svi elementi kočije originalni, osim osnovne konstrukcije koju je morao napraviti, jer je prijašnja bila previše stara. Ima na njoj i 24 karatnih listića zlata, a da je mislio i na izgled i na ekonomičnost dokazuje i činjenica da se kočijom vozi preko joysticka te da unutra ima četiri monitora koji reguliraju njezin rad.

Restauracija ove kočije stajala je njega i ostale obrtnike dugih tri tisuće radnih sati. Ukupno je petnaest različitih stručnjaka radilo ne njezinoj rekonstrukciji, od stolara, tapetara, konzervatora i drugih stručnjaka, piše x-ica.com. Kočija bi trebala obogatiti turističku ponudu grada Zagreba. 

>>>JE LI OVO NOVI TURISTIČKI HIT ZAGREBA? Automobili u stilu Brum Bruma oduševili prolaznike! (FOTO)

 

 


Komentari