Gdje vam je novčanik? U Zagrebu porastao broj džepnih krađa

FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Preventivna kampanja policije i ZET-a u kojoj se građane upozorava da u javnom prostoru čuvaju osobne dokumente predstavljena je u četvrtak u Zagrebu. Kampanja je građanima vjerojatno poznata iz natpisa u tramvajima – “gdje vam je novčanik”, a provodi se od 2008. godine.

Voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću gđa Marija Goatti istaknula je da kada govorimo o džepnim krađama, uspješnost džepara ponajviše ovisi o nama samima, odnosno o svakom građaninu pojedinačno i njegovom samozaštitnom ponašanju. Također je istaknula kako je svako odgovoran za svoj džep i torbicu te naglasila: “Ne dozvolite da upravo vaš džep i torbica budu pokretne mete”.

Preventivna kampanja Policijske uprave zagrebačke i Zagrebačkog električnog tramvaja koja se provodi od 2008. godine, započeta je s ciljem senzibiliziranja korisnika javnog gradskog prijevoza u gradu Zagrebu na problematiku džepnih krađa u vozilima javnog gradskog prijevoza kao što su tramvaji i autobusi. Do sada se kampanja provodila tako da su se u svim vozilima javnog gradskog prijevoza postavljale naljepnice s natpisom “Gdje vam je novčanik?”

“Prije 7 godina napravljen je redizajn naljepnice, a sada intenziviramo kampanju na način da se emitira kratka i jasna poruka na informacijskim zaslonima koja putnike javnog gradskog prijevoza upozorava na opasnost od džepnih krađa”, rekao je g Velimir Tišma, voditelj Službe za prevenciju Policijske uprave zagrebačke. Također, u planu je i nastavak kampanje s ciljem da se snime i emitiraju zvučne poruke koje će biti nešto šireg sadržaja od pisanih te će, vjeruju u policiji i ZET-u, dodatno potaknuti putnike na samozaštitno ponašanje.

S obzirom da je posljednjih godina, grad Zagreb postao neizostavna europska turistička destinacija tijekom cijele godine, evidentiran je porast kaznenih djela džepnih krađa, kojima u prilog „činjenja“ idu mjesta gdje ima puno građana, mjesta gdje su gužve poput koncerata, javnih okupljanja ili gužvi u gradu i javnom gradskom prijevozu.
Navedena kampanja je intenzivirana na način da se upozorenje putnicima daje emitiranjem kratke i jasne poruke na svim informacijskim zaslonima u vozilima javnog gradskog prijevoza: “POŠTOVANI PUTNICI, NOVČANIKE DRŽITE U UNUTARNJIM DŽEPOVIMA, A TORBICE I TORBE ISPRED SEBE POD NADZOROM. PREVENTIVNA AKTIVNOST ZAGREBAČKE POLICIJE”, stoji na stranicama policije.


Komentari