GDJE SVE CURI U ZAGREBU? Grad godišnje gubi 250 milijuna kuna na vodu, Holding posjeduje lokacije sumnjivih cijevi

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon što su vodoopskrbne cijevi na Selskoj ulici u razmaku od par dana popustile te poplavile okolno područje, u pitanje je dovedeno stanje cijevi diljem grada jer pokazalo se da su ove stare 69 godina, kako je rekao zamjenik gradonačelnika, Luka Korlaet.

Upitan je bio i pregled cijevi nakon potresa, ali kako sada javlja tportal, Grad Zagreb je 2019. godine raspisao javnu nabavu za satelitsko snimanje stanja vodoopskrbnog sustava i to za 11,1 milijun kuna s PDV-om za četiri snimke koje je snimila jedna slovenska tvrtka.

U izvješćima koje je predstavio Holding stoji kako je otkriveno više od dvije tisuće sumnjivih lokacija u dvije godine pa je 2019. recimo otkriveno 407 lokacija mogućeg curenja, dok je intervencijom otkriveno da zaista curi gotovo polovica sumnjivih. S druge strane, u kolovozu 2020. godine evidentirano je 633 lokacija na kojima je zabilježen 621 kvar.

Jurica Kovač, savjetnik za kontrolu gubitaka vode za tportal govori kako gubici vode u Zagrebu jesu veliki, ali i kako je ta brojka prosječna vodovodima u svijetu. Tportal zaključuje kako toliki gubitak vode godišnje, građane Zagreba košta oko 250 milijuna kuna godišnje. Podsjetimo, Korlaet je istaknuo i kako će grad aplicirati za EU fondove kako bi se zamijenile vodoopskrbne cijevi te one od kanalizacije.


Komentari