Gdje su se ‘sakrile’ stare gondole žičare na Sljemenu? Posvuda po Zagrebu

Foto: Facebook

Motor stare Sljemenske žičare zauvijek je “utihnuo” 5. lipnja 2008. godine. Konačni “pad” žičare se dogodio 1. srpnja kada su gradske vlasti da je neće popraviti zbog prevelike cijene. Trebalo je cijelo jedno desetljeće i niz obećanja kako bi Zagrepčani dobili novu i modernu žičaru. No, gdje su nestale stare gondole žičare? Posvuda po Zagrebu.

Jedna je tako sada na balkonu u Masarykovoj ulici. Druga je u uredu u poslovnom kompleksu na Zavrtnici. Tri se nalaze na terasi kafića na Trešnjevci, a njih čak deset već godinama krasi prostor Glazbenog kluba Jabuka., piše Jutarnji list.

Gondole žičare su imale svoj broj, a svaka je dolazila u crvenoj, žutoj i plavoj boji. Bile su jednostavne “građe”: vrata, prozor, dvije klupice, podni otvor za spašavanje i uže za spašavanje. U svojih 44 godine rada nije zabilježena niti jedna nesreća na žičari.

Grad Zagreb je nekoliko godina nakon zatvaranja žičare odlučio za samo 500 kuna prodati njezine gondole. Naravno, to je izazvalo veliki interes javnosti, a neke su gondole donirane javnim institucijama. Jednu gondolu tako možemo vidjeti pokraj prvog tramvaja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Marko  Stiv Viduka, voditelj legendarne GK Jabuka,  jedan je od ponosnih vlasnika gondole.

“Sljemenska žičara i Jabuka su jedni od simbola starog Zagreba. Nisam htio da jedan od njih bude zaboravljen pa sam zato odlučio kupiti kabine i dovesti ih u klub kako bi zajedno i dalje pripovijedali o povijesti grada – kaže Viduka. Kupio je odmah deset komada i veoma lako su se uklopile u dvorište kluba. Naime, okolni zidovi su bili prekriveni crtežima pandi u crvenoj, plavoj i žutoj boji, odnosno bojama koje nose i same kabine. Samo jednu je pobojao crno i to s posebnim ciljem da je za Noć vještica pretvori u mračnu kočiju smrti. No, ostale su sačuvane u izvornom obliku s istim rezbarijama i pukotinama s kojima su skinute sa žičare. – Jabučari ih obožavaju. Svaki puta gosti ulaze unutra i ponovno proživljavaju svoje djetinjstvo. Neki se malo previše prepuste tom sanjarenju pa izrezbare svoje ime u unutrašnjosti gondole. Tako da se u mojim kabinama pomiješala povijest žičare i Jabuke”, priča Viduka za Jutarnji list.

 


Komentari