GDJE SU DONIRANE PARE? Nakon potresa Vlada i Grad su otvorili dva računa, evo tko je dobio novac

CROPIX

Dva računa za donacije otvorili su Grad Zagreb i Vlada kako bi što prije prikupio novac za pomoć ranjenom gradu i unesrećenim ljudima kojima je potres u ožujku prije točno godinu dana preokrenuo život naglavačke.

Na vladin račun akcije “Zajedno za Zagreb” uplaćeno je oko 16 milijuna kuna, dok je na račun koji je otvorio Grad Zagreb uplaćeno 17.8 milijuna kuna, piše Index koji je pokušao doznati u čijim su rukama završili milijuni.

Grad Zagreb je na svojim mrežnim stranicama objavio da je od prikupljenih 17.8 milijuna kuna donacija isplaćeno 11.2 milijuna kuna, dok je na računu ostalo 6.6 milijuna kuna.

Za nabavu građevinskog materijala koji se dijelio po gradskim četvrtima potrošeno je 2.5 milijuna kuna, oko 8.6 milijuna kuna isplaćeno je kao novčana pomoć za obnovu nekretnina oštećenih u potresu po javnom pozivu.

Koliko je ljudi dobilo novac, nije poznato, a ta se novčana pomoć počela isplaćivati od 27. siječnja, 10 mjeseci nakon što je uplaćen najveći broj donacija kao pomoć stradalima u potresu.

Ministarstvo financija je za Index potvrdilo da je na drugom donacijskom računu, onom koji je otvorila Vlada, uplaćeno oko 16 milijuna kuna.

Od tog novca, Petrova bolnica dobila je 5.308,04 kune i ta su sredstva u potpunosti su utrošena za izvedene sanacijske radove oštećenja nastalih na vodovodnim instalacijama bolnice nakon potresa.

Klinika za dječje bolesti Zagreb dobila je 11.430,47 kuna, a ta su sredstva u potpunosti utrošena za izvedene građevinske radove prilikom sanacije nekoliko prostorija bolnice oštećenih u potresu.

Najveći dio od 16 milijuna kuna donacija preusmjereno je Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Njima je uplaćen iznos od 12.000.000 kuna koji se trošio, tvrde, za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba i okolice.

Isto tako dio iznosa dodijeljen je i za “nadoknađivanje opravdanih troškova vlasnicima oštećenih zgrada za nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja/pridržanja opasnih dijelova zgrade koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi, popravak ili zamjenu dimnjaka, popravak ili zamjenu zabatnog zida te popravak dizala”.

U razdoblju od 24. ožujka do 7. siječnja 2021. prema podacima Ministarstva financija, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je temeljem navedenih akata isplatilo 2.512.512,60 kuna novčane pomoći po izdanim rješenjima vlasnicima oštećenih zgrada.

Index je pitao Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine što je s preostalih gotovo 10 milijuna kuna i kad će se to isplatiti, no odgovor nisu dobili.

U Ministarstvu financija su odgovorili i kako je na računu državnog proračuna od donacija za potres ostalo oko 3.8 milijuna kuna koje će se, navode, dodijeliti naknadno u skladu s potrebama proračunskih korisnika.


Komentari