Gdje ste bili ’87. gradonačelniče? Zagreb ubio Zagija!

Facebook

Pod geslom ‘Svijet mladih za svijet mira’, od 8. do 19.srpnja, u Zagrebu je održana Ljetna Univerzijada.

Prije trideset godina, Zagreb je zablistao kao nikad prije. Grad mira i tolerancije koji je tada ugostio sportaše iz cijeloga svijeta 11 dana živio je za zajedništvo i sport.

Na legendarnom spektaklu sudjelovale su 122 države svijeta sa 6423 sudionika, a predsjednik Međunarodnoga olimpijskog odbora, Juan Antonio Samaranch, tada je rekao da je Univerzijada po spektakularnom otvaranju bila maštovitija i kreativnija od Olimpijskih igara. I zaista, nasljeđe Univerzijade i danas je vidljivo.

Zaboravlja li Zagreb da je zbog Univerzijade u glavnom gradu osvanulo čak sto trideset novih objekata? I ne samo u Zagrebu. Novi sportski tereni osvanuli su u Varaždinu, Sisku, Čakovcu, Bjelovaru…

Zaboravlja li se uspomena na druženje mladosti iz cijeloga svijeta? Trenutak kada su svi 11 dana živjeli za mir i ljubav.

Trideset godina nakon početka igara i baklje koju ju zapalio najbolji košarkaš Europe Dražen Perović, pitamo se zaboravlja li Zagreb da je tada zasjao kao nikada do tad?

Svojevrsna renesansa, mnogi bi rekli. Kreativnost koja je izrodila legendarnog Zagija, maskotu Nedjeljka Dragića, oduševila je cijeli svijet.

A Zagijeva pjesma kao da nam i danas treba:

‘Tu smo, nek’ vidi svatko,
Da se tako može,
Bez ratova i bez vojski,
Sa svakom bojom kože!
Za ljubav, za životnost,
Za igru i svoj sreći
Za bezbrojna prijateljstva,
Za Zagreb, bolji i veći!!!

Zag, Zagi, Zagi,
Za Zagreb, za svijet,
Zag, Zagi, Zagi,
Za Zagreb nek se čuje,
Zag, Zagi, Zagi,
Za mladost, za let,
Za Zagreb pjesma tu je!!

Tu smo, nek se zna,
Stanari istog grada,
Zagreb, mladost, pjesma,
Univerzijada!!
Za ljubav, za životnost,
Za igru i svoj sreći
Za bezbrojna prijateljstva,
Za Zagreb, bolji i veći!!!’

Dok se mnogi sa sjetom sjećaju tih lijepih dana, tri desetljeća kasnije Zagreb je odlučio kako uspomena na jedan od najvećih događaja u povijesti Zagreba nije vrijedan financiranja.

“Na žalost Grad Zagreb je nakon prvotnog pristanka ipak odustao od prijeko potrebne financijske podrške za izložbu povodom 30. godina Univerzijade’87 – najvećeg i najpoznatijeg događaja tog istog grada.

Zagi, ta vesela vjeverica koja je unijela boje i radost gradu te postala neslužbeni simbol Zagreba, uvijek je pomagao Zagrebu, čak je i prošle godine s izložbom ‘Zagi ususret Hrkiju’ velikodušno promovirao Europske studentske igre u Zagrebu, a za uzvrat od Zagreba ostaje bez potpore, bez boje i radosti”, napisao je na Facebooku Igor Novaković, najveći fan Univerzijade koji je povodom okruglog rođendana trebao imati povijesnu izložbu o kojoj smo već pisali.

Ne možemo da se ne zapitamo gdje ste vi bili gradonačelniče kada je Zagreb živio za svijet mira?

Za financiranje ove izložbe obećano je 20 tisuća kuna od Grada Zagreba, mali iznos ako ćemo ga usporediti s iznosima koje su od grada dobile brojne manifestacije.

Zagreb.info poslao je upit Uredu gradonačelnika grada Zagreba, a odgovor još nije dobio. Uspomena na ljeto ’87. tako je, na veliku žalost građana, ostala samo u glavama onih koji su bili svjedoci tog vremena.


Komentari