Gdje je zapela obnova okretišta na Črnomercu? Prošla je godina od najave, a nema ni plana

Zet.hr

Davno obećana sanacija i uređenje okretišta na Črnomercu još uvijek nije počela, iako je gradonačenik bio obećao da će se s radovima početi do ljeta 2018. Godinu dana kasnije, stanje je isto onomu od lani.

Obnova je najprije odgođena jer je ZET tražio izmjenu starog projekta, a aktualizirao ju je HSLS-ov zastupnik Darko Klasić na sjednici Gradske skupštine početkom lipnja. Tada je ponovno potegnuo pitanje obnove okretišta, a Bandić mu je priznao da je Črnomerec “sablazan“ te je obećao isporučiti plan početka i završetka radova u roku od tjedan dana.jalište na črnomercu i dalje je u derutnom stanju, nema WC, a asfalt se raspada pod teretom.

“To se sve može nekako pregrmjeti, ali bez javnog zahoda nam je teško. Do prije četiri godine postojao je onaj u podrumu glavne zgrade, no iz nekog su ga razloga zatvorili”, rekla je za Večernji list Anica Šisler napominjući da ipak postoji toalet u obližnjoj trgovini, ali joj je neugodno ići onamo kad ne namjerava nešto kupiti.

“Uostalom, počeli su nas tjerati kad vide da smo samo došli obaviti nuždu”, objašnjava Šisler.

Osim nadstrešnica i klupa, u lošem su stanju i ploče s rasporedom polaska s kojih se jedva može čitati. Putnici se žale i na neravan beton o kojeg se lako spotaknuti, hrđave stupove i tijesne terminale.

Otkako je sagrađeno prije 1986., potrebe su se daleko povećale. Na okretištu se više ne okreću samo dva-tri autobusa ili tramvaja pa često istovremeno više vozila stoji i čeka red na istom peronu.

Dodatnu gužvu, žale se putnici, stvara plac koji se zbog nedostatka prostora nagurao tik uz stajališta pa čim iziđu iz autobusa, nosom udaraju u vješalice s odjećom, stolove s naočalama i torbicama ili u neki od kioska ili fast fooda.

Planirana prošlogodišnja obnova odgođena je samo mjesec dana nakon što je najavljena jer je zbog dodatnih ZET-ovih zahtjeva bilo potrebno raditi novi idejni projekt. Kako saznaje Večernji list iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, još ne postoje projekcije kada bi se stvari mogle ponovno pokrenuti.

Idejni je projekt za rekonstrukciju terminala, poručuju, završen, no stvar je u tome da je postupak ishođenja građevinske dozvole zapeo na rješavanju imovinskopravnih odnosa.

“Nakon što se riješe, pokrenut će se postupak za ishođenje građevinske dozvole te javna nabave za izvođenje radova. No zbog složenosti tih odnosa u ovome trenutku ne možemo predvidjeti rokove izgradnje terminala”, napominje pročelnik Dinko Bilić.


Komentari