GDJE JE DUBINSKA ANALIZA? Država je još 2019. tražila analizu mjere roditelj-odgojitelj

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/ Ilustracija

Grad Zagreb jutros je objavio kako se sporni upitnici koji se šalju na kućne adrese korisnika mjere roditelj-odgojitelj, mogu poslati bez kodova. Ta vijest uslijedila je nakon sumnji članova udruga roditelja-odgojitelja da upitnici, upravo zbog bar kodova, nisu anonimni.

‘TOMAŠEVIĆEVA VLAST SE IZRUGUJE’ Roditelji odgojitelji bijesni zbog ankete koju su dobili, evo što im je posebno zasmetalo

Kako nam je kazala Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica udruge Huro, s kodovima ili bez njih oni te upitnike neće vraćati natrag Gradu.

“Nama nisu sporni kodovi, naš stav je kao i od prije. Ne želimo surađivati dok je štetna i nezakonita odluka na snazi i zbog toga korisnici ne žele ispunjavati upitnik“, objasnila je Berbić Lacko iz Udruge Huro.

Napominje Berbić Lacko da taj upitnik uopće nije relevanan jer “ako žele kompenzacijske mjere u Gradu moraju provesti anketu, analizu i to od svakog korisnika i dobiti podatke koji su detaljniji od ovih u upitniku, kako bi onda eventualno mogli kreirati te kompenzacijske mjere“.

Kaže i da su relevantni podatci oni koji bi obuhvatili i primjerice “stupanj invaliditeta, detaljnijiji socio-ekonomski status tijekom mjere, podatci o tome je li bilo nasilja u obitelj, tko troši taj novac”, navodi Berbić Lacko iz udruge Huro i navodi da su te kompenzacijske mjere trebale biti kreirane davno prije nego što je aktualna vlast odlučila ukinuti mjeru.

Gdje je zapela dubinska analiza?

Podsjetimo, prošlog mjeseca predstavnici udruga koje okupljaju korisnike mjere roditelj-odgojitelj išli su na sastanak u Središnji državni ured za demografiju. Nakon sastanka državna tajnica Željka Josić potvrdila je kako su od Grada tražila uvid u dubinsku analizu te mjere, ali je nikada nije dobila.

Napominje Berbić Lacko da se ista stvar ponavlja već proteklih nekoliko godina. Točnije, od 2019. kada su od tadašnje pročelnice Mile Jelavić, u mandatu Milana Bandića, tražili očitovanje ili analizu o mjeri. Tada su iz Zagreba poslali umirujuće poruke da je s mjerom sve uredu, prepričava nam Ana Marija Berbić Lacko.

“Zanimalo ih je što će biti s korisnicima nakon isteka statusa, hoće li biti povećan rizik od siromaštva, ali Grada nije bio zabrinut, pa su objavili kako je s mjerom sve uredu i da  korisnici znaju kada im mjera ističe, pa se mogu i na vrijeme pripremiti.”

Dakle, problem s analizama spomenute mjere aktualan je još od doba autora te mjere, Milana Bandića. Dubinske analiza je ili napravljena pa nije zadovoljavajuća ili nikada nije napravljena.

Upitnici stižu, ali…

Berbić Lacko čvrsta je u odluci da udruga Huro ne želi suradnju s gradom. Mogu je ostvariti tek kada ukinu “štetnu odluku”, napominje.

“Ne želimo surađivati dok je štetna i nezakonita odluka na snazi”, govori i napominje da upravo zbog toga, a ne bar kodova ne žele ispunjavati anketu.

“Ako žele kompenzacijske mjere koje bi uveli, ne mogu provesti anoimnu anketu. Od svakog korisnika trebali bi dobiti podatke kojih je daleko više nego u upitniku i na osnovi toga onda mogu dalje kreirate mjere”, zaključuje Berbić Lacko.

O očitovanju grada o dubinskoj analizi mjere i za što će se koristiti podatci iz upitnika korisnika mjere, poslali smo upit gradu, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.


Komentari