GDJE ĆE MIGRANTI S TOMISLAVCA? Iz policije otkrili kakvo je stanje: ‘Tamo se okuplja veći broj ljudi…’

Foto: Pixabay

Migranti koji danima borave po Trgu kralja Tomislava i napuštenim zgradama oko Glavnog željezničkog kolodvora uznemirili su dio građana. Naime, riječ je o državljanima trećih zemalja kojima je Hrvatska samo tranzitna zemlja iz koje putuju dalje prema zapadu, a često su bez dokumenata.

“Zasad nije narušen javni red i mir”

“Svim tražiteljima međunarodne zaštite u RH osiguran je smještaj u prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite i druga prava sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, dok osiguravanje smještaja osobama kojima je izdano Rješenje o povratku nije u obavezi policije.

Napominjemo kako se na prostoru Trga kralja Tomislava okuplja veći broj ljudi, što turista što drugih građana, kao što je slučaj i na nekim drugim područjima, gdje nema nikakvog narušavanja javnog reda i mira osim u iznimnim i pojedinačnim slučajevima. U svezi s navedenim, policija postupa i postupati će u skladu sa zakonskim ovlastima kako bi se održalo povoljno stanje javnog reda i mira, a koje zasad nije narušeno. Tome u prilog govori i nedavno istraživanje u kojem su turisti Zagreb ocijenili kao grad u kojem su se osjećali najsigurnije u odnosu na niz drugih europskih metropola”, objasnili su.

Policija postupa na temelju dojava građana

O tome kakav je pravni status migranata koji borave u centru grada, postoji li neko mjesto gdje će tijekom nadolazećih hladnih dana moći boraviti na toplom te što je sa sigurnosnim aspektom njihovog boravka na tom javnom gradskom prostoru, iz policije odgovaraju.

“Što se tiče Trga kralja Tomislava u Zagrebu, obavještavamo da policija inače postupa samoinicijativno i na temelju dojava građana, primarno s ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te u skladu sa svim važećim zakonskim i podzakonskim propisima. Ovisno o okolnostima događaja i drugim utvrđenim činjenicama, izvještava i druga nadležna tijela. Ukoliko je riječ o stranim državljanima, poduzimaju se mjere i radnje sukladno Zakonu o strancima.

Državljanima trećih država u nezakonitom boravku izdaju se rješenja o povratku da samostalno napustite Europski gospodarski prostor ukoliko nisu zatražili međunarodnu zaštitu. Ovisno o pojedinom slučaju i postojanju dokaza, poduzimaju se i druge mjere sukladno Zakonu o strancima s ciljem vraćanja migranata u Srbiju ili Bosnu i Hercegovinu temeljem sporazuma o readmisiji”, poručuju iz policije.

Upite o tome koliko je u Hrvatskoj na radu stranih radnika te postoji li evidencija koliko ih je s Filipina, Nepala, Indije, Pakistana poslali smo policiji.

“Do 31. kolovoza 2022. godine ukupno je izdano 86.032 dozvola za boravak i rad, od toga 53.544 za novo zapošljavanje, 16.413 za produljenje dozvola te 16.075 za sezonske radnike. U 2019. godini izdano je 72.523 dozvole za boravak i rad, u 2020. godini 66.655 te u 2021. godini 81.995 dozvola. U ovoj godini najveći broj dozvola za boravak i rad je izdan u djelatnostima: graditeljstva – 33.501, turizma i ugostiteljstva – 28.191, industrije – 10.916, prometa i veza – 4.419 te poljoprivrede i ribarstva – 1.866. Što se tiče državljanstava stranaca kojima su izdane dozvole za boravak i rad, najveći broj dozvola za boravak i rad u 2022. godini izdan je državljanima slijedećih država: Bosne i Hercegovine – 26.166, Srbije – 15.030, Sjeverne Makedonije –8.079, Nepala – 7.994 te Kosova – 6.028.”, kažu iz policije.

 

Komentari