GASI SE ZAGREBAČKI SUSTAV JAVNIH BICIKALA: Evo kada ćete opet moći sjesti na Nextbike

Sustav javnih bicikala u Zagrebu gasi terminale i sprema bicikle na skladište. Zimska pauza uobičajena je u svim gradovima u Europi pa tako i u Zagrebu zbog godišnjeg servisa bicikala te nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Jučer je i službeno završila nextbike sezona bicikliranja u Zagrebu. Tijekom 2015. godine nextbike sustav javnih bicikala širenjem broja novih gradova doživio je pravi procvat. Svjetskom društvu pametnih gradova budućnosti ove godine pridružili su se Šibenik, Gospić, Slavonski Brod te Karlovac s pilot projektom, a sljedeće godine i Vukovar. Sustav u Zagrebu dobio je nekoliko novih lokacija te tako olakšao kretanje gradom svim Zagrepčanima i njihovim posjetiteljima.

Tijekom trajanja zimske pauze napravit će se godišnji servis bicikala kako bi iskustvo vožnje biciklom bilo jednako ugodno kao do sada. Uz udobnost i kvalitetnu opremu, iznimno je važna i sigurnost biciklista na koju je nextbike pazio tijekom cijele godine. U proteklom razdoblju održane su čak dvije Škole bicikliranja 18+, u kojima su polaznici mogli naučiti ili osvježiti prometna pravila.

Trenutno nextbike sustav u cijeloj Hrvatskoj broji 160 bicikla i 30 stanica. Više od 8.200 registriranih nextbike korisnika prešlo je oko 280.000 kilometara, ostvarilo 120.000 najmova i smanjilo emisiju CO2 za čak 80 tona. Ove brojke najbolja su potvrda da su bicikli potrebni suvremenim hrvatskim gradovima te neodvojivi dio javnog gradskog prijevoza. Uz brojne prednosti za korisnike, važne su prednosti i za grad i društvo u cjelini.

Grad Šibenik već je najavio dodatno proširenje i nove lokacije. Naime, ovaj dalmatinski grad iskoristio je brojne prednosti sustava javnih bicikala. Stanice s biciklima lagane su za postavljanje te su se tako premještale ovisno o potrebama građana. Tako je ovog ljeta, uz plažu Banj, šibenska okolica dobila prvu otočku stanicu na Žirju. To je omogućilo jačanje turističkog potencijala i približilo turističku ponudu svim posjetiteljima Krešimirova grada.

Na proljeće nextbike otvara šesti po redu sustav u Hrvatskoj, u gradu heroju Vukovaru. Razvoj ovog grada nije pitanje pijeteta nego činjenice da potencijal za rast postoji. Vukovar kao civilizacijsko ishodište Europe u kojem se kultura razvijala pet tisuća godina, zaslužuje stajati uz bok svim europskim gradovima koji ulažu u održivi razvoj. Važno je istaknuti da je sustav sa čak 80% sredstava financiran iz Fonda za zaštitu okoliša.

Zagrebački sustav javnih bicikala koji je bio prvi i najveći u Hrvatskoj, već dvije godine iščekuje dozvole za proširenje mreže stanica na nove lokacije. Postojeći broj stanica ne zadovoljava potrebe građana, studenata i turista i nužno je povezivanje s ostalim pružateljima usluga javnog prijevoza, prije svega sa ZET-om. Na taj način korisnici će ostvariti još veće financijske uštede, lakše izbjeći prometne gužve, skratiti vrijeme i pritom se rekreirati. Suradnja HŽ Putničkog prijevoza i nextbike sustava pokazala je da integrirani javni gradski prijevoz poboljšava svakodnevicu grada i šireg zagrebačkog područja te velikog broja stanovnika koji gravitira prema glavnom gradu Hrvatske.


Komentari