(GALERIJA) Prvi dan najvećeg domaćeg sajma knjiga privukao 380 izlagača iz 13 zemalja

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Najveća književna manifestacija u RH, sajam knjiga i učila Interliber, tradicionalno svake jeseni tijekom pet dana na Zagrebački velesajam privuče oko 130 tisuća posjetitelja, a u svojem će 42. izdanju na više od 13 tisuća četvornih metara Paviljona 5 i 6 predstaviti nakladu više od 380 izlagača iz 13 zemalja.

Uz hrvatske nakladnike, na sajmu su prisutni i oni i iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Italije, Kine, Nizozemske, Njemačke, Rusije, SAD-a, Slovenije, Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Gotovo je 200 svakodnevnih pratećih programa 42. Interlibera, od predstavljanja novih knjiga domaćih i inozemnih autora, preko druženja i razgovora s književnicima, čitaonica i radionica, do aukcija starih knjiga, kvizova i glazbeni program.

Luka Modrić na Interliberu

Bit će dodijeljene književne nagrade “Ovca u kutiji” i Kočićevo pero, “Premium program” koji ugošćuje poznate pisce ove godine kao novost ima Interliber slušaonicu audio knjiga, a kao posebna poslastica ovogodišnjeg sajma najavljen je dolazak najboljeg nogometaša svijeta, Luke Modrića, na Interliber u nedjelju 17. studenoga u 14.30 sati, gdje će na pozornici u paviljonu 6 predstaviti svoju autobiografiju “Luka Modrić – Moja igra”, nakon čega će potpisivati knjige.

I ove godine na Interliberu će se predstaviti izložbeni prostor Ruske Federacije, a razgovore i druženja s autorima za sajam su pripremili brojni nakladnici, Mozaik knjiga, Naklada OceanMore, Frakura, Profil, Znanje, Školska knjiga i drugi.

Programi se odvijaju na četiri lokacije: u dvorani na galeriji paviljona 5, na pozornici u paviljonu 6, u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma, te na otvorenom.

Izdvojena tema 42. Interlibera je “Znanje i učenje”, čemu su posvećeni dani petak i subota (15. i 16. studeni), kada će se u Kongresnom centru ZV-a održavati Sajam hrvatskog obrazovanja, koji će po prvi puta na Interliberu posebno predstaviti hrvatsko obrazovanje.

Održat će se i Sajam svjetskog obrazovanja, gdje će svi zainteresirani za obrazovanje izvan domovine moći dobiti informacije o studiranju, srednjim školama, jezičnim tečajevima u inozemstvu, te konferencija “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”, koja će ugostiti brojna imena iz obrazovnog sustava, od resorne ministrice, inovativnih profesora do nekih od najboljih hrvatskih učenika koji se natječu i osvajaju nagrade.

Interliber je uključen u Knjigodar, akciju darivanja knjiga školskim knjižnicama Hrvatske udruge školskih knjižničara, a ove godine knjige će dobiti Osnovna škola kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice.

Paralelno s Interliberom u paviljonima Zagrebačkog velesajma odvija se 8. Reboot Inforgamer, jedan od najvećih gamerskih sajmova na svijetu, te 44. sajam inovacija Inova, druga najstarija  izložba inovacija u svijetu te druga najveća u Europi.

Radno vrijeme sajma je od 10 do 20 sati, u petak i subotu do 21 sat. Ulaz na Iinterliber je besplatan, a za sve je posjetitelje osiguran besplatan parking s južne, zapadne i istočne strane Zagrebačkog velesajma. Hrvatske željeznice, posjetiteljima sajmova odobravaju 40 posto popusta na cijenu povratne karte.


Komentari