(Galerija) Iako Zagrepčani ne mogu u kazalište, ono dolazi među njih!

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu najavilo je od četvrtka 14. svibnja, novi umjetnički projekt koji će prostor oko kazališta ispuniti instalacijama vizualnog umjetnika Davida Maljkovića sastavljenim od scenskih elemenata iz starih predstava toga teatra.

Po riječima intendantice Dubravke Vrgoč, projekt nazvan “Nekoliko dana premijere” pretvorit će Trg Republike Hrvatske u svojevrsnu galeriju na otvorenom, gdje će do nedjelje, 17. svibnja, svi zainteresirani moći 24 sata dnevno doživjeti novo iskustvo kazališta šetnjom među instalacijama.

“Krenuli smo u neki novi restart da bi publiku na neki način učinili bliskijom teatru. Ovaj projekt je zamišljen kao jedinstveni umjetnički događaj kojim ćemo svojoj publici dati mogućnost da uživo vidi i posjeti scenografije iz nekih naših starih predstava”, pojasnila je Vrgoč.

Projekt je svojevrsni odgovor na krizu koja je 12. ožujka zatvorila vrata toga kazališta. David Maljković izlagao je u najprestižnijim svjetskim institucijama, a krajem svibnja trebao je u HNK-u Zagreb pripremiti scenografiju za premijeru predstave “Kafka na žalu” Harukija Murakamija u režiji Ivice Buljana. Predstava se zbog krize ne može održati u planiranom terminu, te bi trebala u listopadu otvoriti novu premijernu sezonu središnjeg nacionalnog teatra, bude li to moguće s obzirom na epidemiološke okolnosti.

U sklopu projekta “Nekoliko dana premijere”, Maljković će scenografski fundus iz raznih HNK-ovih predstava prenijeti u javni prostor, odnosno na travnjake ispred Hrvatskoga narodnog kazališta. Koristeći elemente prijašnjih scenografija kao sirovinu, Maljković s njima uspostavlja dijalektički odnos, razvijajući novu prostornu strukturu.

Postavljeni elementi na kazališnom travnjaku zanemaruju svoju formalnu autonomiju te, s obzirom da nisu prikazani u cijelosti, zaigrano kompromitiraju svoju zadanu poziciju i postaju označitelji promjene smjera.

Već 30. svibnja HNK Zagreb priprema novi ekskluzivni program u sklopu kojega će se za Dan državnosti javnosti predstaviti svi kazališni ansambli, Drama, Balet i Opera, a o epidemiološkim će mjerama ovisiti hoće li to biti na kazališnoj pozornici ili izvan kazališne zgrade.

Već početkom lipnja u planu je i glazbeno-scenski događaj koji će također uključiti Dramu, Operu i Balet zagrebačkog HNK-a. Bit će to prilika da se prvi puta javnosti pokažu glumci iz novog baleta “Ponos i predrasude” koji je u koreografiji i režiji Lea Mujića trebao biti premijerno izveden 27. ožujka, ali je zbog uvođenja posebnih mjera odgođen.

“Ljetne večeri HNK u Zagrebu”

HNK Zagreb planira i radno ljeto. Vrgoč je, tako, najavila “Ljetne večeri HNK u Zagrebu”, koje će nuditi različite programe u izvedbi glumaca i interpreta toga kazališta, od opernih arija, broadwayskih hitova, filmskih hitova, a jedan od programa uključivao bi i nastup Mate Matešića s jazz bendom, dok su glumci dobili zadatak da svatko osmisli neki svoj projekt.

“Programi koje osmišljamo bit će i pomalo neobični, u skladu s naputcima kulturne zajednice, i domaće i europske, a to je da u ovome trenutku moramo biti inovativni i osmišljavati neke forme koje su prilagođene socijalnoj distanci, promišljajući nove načine i mogućnosti koje se stavljaju pred izvedbene umjetnosti”, rekla je intendantica. Program će se održavati ispred kazališta, a trajat će do sredine srpnja.

Nakon novog vala popuštanja mjera sprječavanja širenja koronavirusa, kojima je kazalištima omogućen ponovni početak radnih aktivnosti prema strogim smjernicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, HNK Zagreb već je 11. svibnja ponovno počeo s pokusima. Vrgoč je pojasnila da se baletne vježbe odvijaju na velikoj pozornici, gdje su članovi Baleta raspoređeni na udaljenostima od po 1,5 metar. Glumci su u dramskoj pokusnoj dvorani počeli s probama za “Kafku na žalu” u manjim skupinama od po troje.

Solisti Opere već tri tjedna rade i nastupaju u sklopu projekta “HNK u vašem kvartu”, a uskoro s probama kreću i Orkestar i Zbor. Što se tiče potencijalnog otvaranja kazališta za javnost, Vrgoč napominje kako se čekaju daljnje upute HZJZ-a, te ukoliko one dopuste od 18. svibnja takvu mogućnost, kazalište će otvoriti vrata svoje zgrade te, ovisno o smjernicama, omogućiti kazališne predstave s publikom u nekom, prilagođenom, obliku.

“Nadamo se da ćemo već u rujnu moći otvoriti kazalište po nekim normalnijim uvjetima, i mi već u lipnju krećemo s prodajom pretplate”, poručila je intendantica.

Nekoliko dana premijere sto ga je zagrebački HNK postavio s umjetnikom Davidom Maljkovićem koji je scenografski fundus iz raznih predstava prenio u javni prostor, odnosno na travnjake ispred Hrvatskoga narodnog kazališta možete pogledati u galeriji u nastavku.

 


Komentari