‘FTIČEKI SE ŽENIJU’: Zaboravljena čarolija Svetog Valentina

Davor Puklavec/PIXSELL

 

Nekada su na ovaj datum osmijehe na licu nosila djeca.

Postoji nekoliko legendi o svetom Valentinu, zaštitniku zaljubljenih, a počeci kulta Valentinova ukorijenjeni su u tradiciji Velike Britanije. No, naša Hrvatska i po ovom pitanju posebna je zemlja, a narodne predaje i običaji vezani za ovaj blagdan, potpuno su drugačiji od onog što danas obilježavamo.

U utorak, 14. veljače zaljubljeni će kupiti ruže i koju sitnicu voljenoj osobi. No, prije više od 50 godina, na ovaj datum osmijehe na licu imala su djeca. Naime, na svetog Valentina naše su bake trčkarale po vrtu u potrazi za novim crvenim čizmicama, a po njih su morale ići bose. Čizmicama nije bilo ni traga, ali bi ih dočekao grm urešen crvenim vrpcama, bombonima, pokojim kolačićem i slasnim jabukama.

Ipak, nije posve točno da crvenim čizmicama nije bilo ni traga, iako su mališani bili uvjereni da ih nisu pronašli. Čizmice su ostavile svoj trag – na malim, bosim nožicama koje su se zacrvenile od oštre zime.

Ptice su otkrivale budućnost

Na taj dan, dječica su trčkarala bosonoga po vrtu, a vrapčići su glasno pjevali navještajući skori dolazak proljeća. “Ftičeki se ženiju”, govorili su naši stari, a u narodu je 14. veljače ostao zapamćen kao dan kad se “ženiju ftičice”.

Međimurska predaja govori da su se neudane djevojke sastajale te promatrale ptice, one su im otkrivale tko će biti njihov budući suprug. Ako bi prvo ugledale crvendaća to je značilo da će se udati za mornara, a štiglec bi im nagovjestio bogatstvo i imućan brak.

No, one koje su ugledale vrapca morale su se pripremiti na siromaštvo, ali i sretan brak, unatoč neimaštini. Nesreću bi neudanim djevojkama koje se žele udati donosila sova – ona je predstavljala njezinu budućnost kao “stare cure”.

Komercijalna proslava Valentinova uplovila je u našu tradiciju oko 80. – ih godina, no ako niste pobornik potrošačkog ludila prisjetite se kako su to delali naši stari i darujte voljenoj osobi čaroliju romantičnog Zagreba – skrovite uličice nepoznatog grada, poljubac pod okriljem čarolije Gradeca i pogled na grad s kojim se volite trajno.


Komentari