(FOTO+VIDEO) Dr. Šreter dobio je park u Zagrebu, još se ne zna gdje mu leže kosti: ‘Tko je kriv? Politika!’

Foto: Zagreb.info

U čast dr. Ivana Šretera, u srijedu je svečano otkrivena ploča s njegovim imenom. Naime, dr. Šreter je rođen 22. prosinca 1951., prije točno 70 godina, te mu je ovim događajem simbolično odana počast. Šreter je bio liječnik, fizijatar i veliki humanist, zbog čega su ga prozvali “hrvatskim Gandhijem”. Ubijen je 1991. godine u Domovinskom ratu.  Posljednji put viđen je živ 29. kolovoza te godine, a pretpostavlja se da je odveden u zloglasni logor Bučje gdje je trpio strašna mučenja. Njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Foto: Zagreb.info

Na svečanosti su prisustvovali predsjednik Vijeća gradske četvrti Maksimir Svibor Jančić,  predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić, mirovljeni bojnik i jedan od predsjednika Udruge HVIDR-a Maksimir i član vijeća gradske četvrti Maksimir Vlado Marić iz Domovinskog pokreta, izaslanica gradonačelnika Tomislava Tomaševića, i član obitelji dr. Šretera Andrija Šreter.

“U hrvatskoj povijesti pamtit ćemo ga mirotvorca i osobu koja je zagovarala rješavanje stvari mirnim putem. Dr. Ivan Šreter žrtva je stradanja u Domovinskom ratu. Obilježavanje ovog parka pod imenom dr. Ivan Šreter ne činimo samo da bi se sjetili njegove žrtve, već da pamtimo hrabrost, herojstvo i pronalaženje mirnog rješenja do samoga kraja. To su vrijednosti na kojima želimo graditi naše društvo, bez obzira na nacionalnost”, izjavio je Svibor Jančić.

Riječ je potom preuzeo predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić.

“U spomen na njegovo djelovanje i požrtvovnost, Hrvatska liječnička komora 2018. godine je inicirala da ulica, trg ili park, nosi ime po dr. Ivanu Šreteru. Ponosni smo što smo pokrenuli tu inicijativu i zahvaljujemo Gradu Zagrebu što su prepoznali važnost dr. Šretera u nacionalnim okvirima, kao simbola požrtvovnosti, ali i kao simbola mučeništva i herojstva. U njegovom djelovanju i drugi naraštaji mogu vidjeti primjer dobrog liječnika, mirotvorstva, a prije svega domoljublja”, poručio je Luetić.

“Od početka sam upoznat s inicijativom Hrvatske liječničke komore, a odluka da to bude ovaj park u blizini bolnice ima posebnu simboliku. Posebna je čast imati ime dr. Ivan Šreter u svojoj četvrti, što vrijedi i za nas branitelje. S posebnom pažnjom i dalje pratimo slučaj dr. Šretera”, izjavio je Vlado Marić i podsjetio da smrtni ostaci dr. Šretera još uvijek nisu pronađeni.

“Mi u HVIDR-i Maksimir očekujemo da će se ovaj park, za našeg branitelja, uistinu primjereno urediti i biti na korist djece i svih građana Zagreba”, zaključio je.

Izaslanica gradonačelnika Mirela Šentija Knežević zahvalila se svima koji su sudjelovali u iniciranju da dr. Šreter dobije ploču, te je pročitala priopćenje Tomislava Tomaševića.

“Dr. Ivan Šreter, zvan “hrvatski Gandhi”, posvetio je čitav život služeći drugima, kao što je poznato. Nakon otmice je zatočen i mučen i smatra se jednim od nestalih u Domovinskom ratu. U spomen na dr. Šretera, Hrvatska 18. kolovoza obilježava Nacionalni dan mirotvorstva. Na tragu toga svega, podsjećamo da ratni zločin ne smije pasti u zaborav i kako se to više nikada u budućnosti ne smije ponoviti. Neka nas ova spomen ploča podsjeća da je potrebno gledati u budućnost i zalagati se za mir od najranije dobi i težiti miroljubivim rješenjima u svakoj kriznoj situaciji”, izjavila je Šentija Knežević.

Šreterov nećak, na samom se početku zahvalio svima koji su sudjelovali u pokretanju inicijative.

“Dr. Šreter je živio za principe razboritosti i mira, a nažalost, on je, kao i tisuće drugih dao svoj život, kako bismo imali ovu državu i zdrave temelje”, rekao je Andrija Šreter.

“Još uvijek se ne zna gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci. S te strane mi je posebno teško. S druge strane, imamo jednu lijepu emociju jer je dr. Šreter uvijek živio za principe mira”, dodao je, a na pitanje tko je kriv, odgovorio je sljedeće:

“Politika. Osobno mislim da se rat mogao dobiti nenasilnim putem, nažalost neki su pojedinci smatrali da se treba ići u krvave sukobe”, poručio je i otkrio da nije imao komunikaciju s Pupovcem.

Na događaju su prisustvovali i Davor Dretar, Slaven Dobrović, Zlatko Hasanbegović i Igor Peternel.

 

Komentari