FOTOGRAFIJA KOJA JE UZBURKALA JAVNOST: ‘Neprihvatljivo korištenje djece za promociju političkih ciljeva!’

flickr

Fotografija koja je uzburkala javnost, dobila je i svoj epilog.

Jučer, 13. listopada pisali smo o kontroverznoj fotografiji, objavljenoj na Facebook stranici portala Libela, informacijskog portala o rodu, spolu i demokraciji. Naime, ovaj portal je Međunarodni dan djevojčica  obilježio fotografijom koja prikazuje dvije djevojčice koje drže transparent s natpisom “Učimo djevojčice da umjesto kuće spremaju revolucije.” Fotografija je izazvala burne reakcije građana koji su ih optužili za političku indoktrinaciju djece, ali i iskorištavanje djevojčica u svrhu promocije svojih političkih ideala.

U javnosti se tada oglasio i PR stručnjak Thomas Bauer, zamjerivši Libeli iskorištavanje curica u političke svrhe, ali i upotrebljavanje riječi “revolucija” jer, poučeni događajima u povijesti, ipak jako dobro znamo da je karakter revolucije najvećim dijelom nasilan. Nismo morali dugo čekati na Libelin odgovor Baueru, te su mu iz uredništva tog portala zaprijetili tužbom, uvjeravajući javnost da je Bauer njima prijetio te da činom fotografiranja djevojčica, u čijim je rukama transparent takvog sadržaja te objavljivanja iste na Facebooku, nisu učinili ništa loše.

Djecu se iskorištava u različitim aktivističkim inicijativama

Povodom cijelog događaja, obratili smo se dječjoj pravobraniteljici, kako bismo saznali jesu li ovim činom doista povrijeđena prava djevojčica. Iz Ureda pravobraniteljice napominju da sve češće zaprimaju prijave o iskorištavanju djece u različitim aktivističkim inicijativama i prosvjedima.

“Čini se da neki roditelji misle kako time čine nešto dobro za dijete te i djeci rane školske pa i predškolske dobi stavljaju transparente u ruke, nose ih na ramenima na javnim prosvjedima, a zaboravljaju da ih tako izlažu različitim, moguće i neugodnim reakcijama okoline, ovisno o sadržaju tih poruka. Općenito ne preporučujemo aktivistima koji zagovaraju bilo kakvu inicijativu da na javne prosvjede i skupove dovode malu djecu jer to uvijek uključuje i stanoviti rizik, osobito za najmlađe. Rizik je dodatno pojačan u vremenu izrazito zaoštrenih svjetonazorskih sukoba, kad postoji i realna opasnost od eskalacije sukoba i pojave nasilja. Stoga apeliramo na roditelje da im sigurnost djece u takvim situacijama bude na prvom mjestu.“, upozorava pravobraniteljica Ivana Milas Klarić.

Također, navodi da je takva situacija i sa objavljivanjem fotografija djece s političkim porukama na društvenim mrežama te da sama dozvola roditelja glede ovakvih fotografija ne znači apsolutno ništa.

Neprepoznavanje ili ignoriranje djetetovih prava

“Nažalost, to često svjedoči o neprepoznavanju ili ignoriranju djetetovih prava i interesa. Ne dovodimo u pitanje pravo na javno djelovanje aktivista općenito, no držimo neprihvatljivim korištenje djece kao “ukrasa” u promociji njihovih ciljeva koji nemaju veze s djecom ili su djeci nerazumljivi. Naročito je to neprihvatljivo kad se djeca izravno koriste u političkom kontekstu, primjerice na raznim stranačkim skupovima, zatim kad je ugrožena sigurnost djeteta zbog mogućega sukoba različitih suprotstavljenih grupacija koje prosvjeduju, kao i onda kad je prema dobi djeteta očito da ona ne mogu razumjeti kakvu to poruku prenose transparentima koje su im roditelji stavili u ruke.“, naglašava pravobraniteljica.

Djevojčice sa sporne fotografije samo su djevojčice. One ne razumiju nikakve političke poruke niti ciljeve, a u toj dobi ne mogu ih niti formulirati. Baš zbog toga, slanje političkih poruka preko ruku djece, surovo je korištenje i ugroza djeteta. Dok su klinci treba im omogućiti nesmetan boravak u svijetu mašte. Za političke borbe imati će ostatak života.

>>>DVOSTRUKI KRITERIJI MEDIJA: Zabrinjavajuća fotografija uzburkala javnost (FOTO)


Komentari