Fotografija koja je podijelila javnost: OPRAVDAN ILI NEOPRAVDAN ČIN?

FOTO/Željko Lovrec/Facebook-Moj Zagreb

Kod nas je kao i u brojnim drugim zemljama, prosjačenje zakonom zabranjeno, a upravo oko provođenja zakona i korištenja djece kao sredstva za prosjačenje, pokrenula se i rasprava.

Na društvenoj mreži Facebook, u grupi Moj Zagreb, osvanula je fotografija policajca koji pokušava otjerati prosjakinju i odmah izazvala lavinu komentara. Naime, kod nas je kao i u brojnim drugim zemljama, prosjačenje zakonom zabranjeno, a upravo oko provođenja zakona i korištenja djece kao sredstva za prosjačenje, pokrenula se i rasprava.

Svi koji se odaju prosjačenju krše članak 11. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dok oni roditelji i skrbnici koji šalju djecu krše članak 22. tog Zakona. Za te prekršaje može se izreći novčana kazna od nekoliko stotian kuna ili kazna zatvora od 30 dana te zaštitna mjera udaljenja s područja grada ili općine na kojem prosjače i to u visino od 30 dana do pola godine. Ako se ne pridržavaju propisanih mjera mogu biti i teže sankcionirani. Roditelji, posvojitelji, skrbnici i druge osobe koje zanemaruju roditeljske dužnosti i odgoj djeteta ili maloljetnika, uz prekršajnu odgovornost, mogu biti osumnjičeni i za kazneno djelo zapuštanja ili zanemarivanja svoje djece iz članka 213. Kaznenog zakona, za što je predviđena kazna i do pet godina zatvora, stoji u priopćenju policije.

Komentari građana

No, fotografija starice koju često možemo zateći kako prosi u krugu oko glavnog zagrebačkog trga, izazvala je brojne reakcije građana. Građani se uglavnom nisu osvrtali na sam čin tjeranja starice već više na općenitu problematiku organiziranog prosjačenja po Zagrebu. Neki smatraju kako je postupak policajca koji samo obavlja svoju dužnost opravdan upravo zato što ljudi najčešće susreću prosjake i prosjakinje koji u rukama nose malodobnu djecu, a baš oni i čine većinu prosjaka na našim ulicama, dok je prosjaka poput ove starice sve manje. Najvećim problemom upravo smatraju korištenje djece kao sredstvo prosjačenja i neprovođenje zakona.


“Bilo bi vrijeme da se makne organizirano prosjačenje. Pun ih je Zagreb, pogotovo one ženske sa malom djecom koju cijeli dan nanašaju uspavanu”, komentirala je članica grupe Moj Zagreb.

“Bilo bi dobro još i kada bi netko zaista i provodio taj zakon, ali na žalost to tako nije. Uredno viđam svaki vikend iste ljude s istom djecom koja uglavnom “spavaju” satima… Strašno kad ih vidim kako izrabljuju tu djecu, a nitko ništa…sve ostaje po starom”, komentirala je druga članica grupe.

“Meni je zao te dječice kaj ih nanašaju ko vreće krumpira,a što se tiče prosjačenja ima ga svugdje. Ima jedna mlada cura koja ulazi u tramvaj na Gupčevoj zvijezdi i vozi se do Mihaljevca i prosi. Ako ne dobije ništa,izađe van čeka novi tramvaj i sve isto”, nadovezala se članica grupe Moj Zagreb.

“Zakon je jasan. Prosjačenje je zabranjeno, a ukoliko se osoba zatekne u prošnji sa djetetom, automatski joj se dijete oduzima i smješta u dom”, zaključio je član grupe.

Nema dvojbe kako su građani upravu i uistinu treba strogo kažnjavati i stati na kraj organiziranom prosjačenju i zloupotrebi djece. No, ova starica uistinu nije nikoga ugrozila niti je remetila javni red i mir, a na svu sreću nije imala ni dijete, a ovo joj je vjerojatno jedini izvor financiranja. Postavlja se pitanje treba li uistinu kažnjavati i tjerati baš sve prosjake ili samo one koji zloupotrebljavaju djecu ili su dio organiziranog prosjačenja. Nekako se čini kako ova prosjakinja jedino zloupotrebljava svoje zdravlje sjedeći na hladom betonu, a na vama je da prosudite je li čin da se otjera staricu s pločnika, dok po tramvajima organizirano prosjače, opravdan ili ne.

>>> FOTOGRAFIJA KOJA JE GANULA MNOGE: Zadnju koru kruha dijeli s drugima (FOTO)

Komentari

loading...
-->