FOTOGRAFIJA KOJA JE GANULA MNOGE: Zadnju koru kruha dijeli s drugima (FOTO)

Facebook/Moj Zagreb/Foto Marija Mihanović

Prizor siromaha koji svoju koru kruha dijeli s golubovima izazvao je u mnogima jake emocije.

Svakoga dana mi prolazimo kraj njih kao da i ne postoje, sklanjamo im se s puta i zaobilazimo ih u široku luku, tretiramo ih kao prosjake, uličare, klošare, lutalice, ali sustavno zaboravljamo da su oni ljudi kao i mi. Zaboravljamo da iza njihovih života stoji vjerojatno tragična priča i nesretan život. Zaboravljamo da je i njima potrebna koja topla riječ, društvo, a svaka kuna koju mi odvojimo za cigarete, žvakaće gume ili kavu njima može biti kuna za hranu, za komadić kruha.

Zaboravljamo da i oni imaju osjećaje, ali ih nemaju s kime podijeliti. Zaboravljamo da im možda nedostaju stvari koje mi jedva da i primjećujemo, kao na primjer zagrljaji, smijeh, šala, a vjerojatno im najviše nedostaje ljubav koju mi svi tako olako shvaćamo. Slika ovog gospodina koji svoju sirotinjsku koricu kruha dijeli s gladnim golubovima uistinu govori više od tisuću riječi. Govori nam kako on možda nema materijalna dobra, ali zato je bogatiji od svih nas. On svoju ljubav i dobrotu dijeli s onima koji mu žele priči, a to su nažalost samo golubovi.


Bogatiji je jer on ne ignorira siromašnije od sebe i s njima će podijeliti ono što ima pa makar sebi oduzeo iz usta i ostao gladan. On je odlučio ne ponašati se prema gladnim golubovima, kao što se mi ponašamo prema siromasima, a to ga čini puno većom osobom od većine nas kojima sirotinja samo stoji na putu i ometa nam ugodnu šetnju po centru. Dobro pogledajte ovu sliku i razmislite što vam ona poručuje. Zapitajte se drugi put kad vidite siromaha je li gladan, pružite mu ruku, udijelite mu koju kunu, skoknite s njim do pekare ili dućana i potrošite pišljivih 20 kuna na osobu kojoj je tih 20 kuna kao 200 kuna. No, važnije od svega podijelite s njim i koju lijepu riječ, njemu će zasigurno značiti puno, a vjerujte i vi ćete se osjećati puno bolje.

Facebook/Moj Zagreb/Foto Marija Mihanović
Facebook/Moj Zagreb/Foto Marija Mihanović

Reakcije javnosti

Ova fotografija izazvala je brojne pozitivne komentare i pokrenula lavinu emocija kod Zagrepčana.

“Veliko srce ima onaj tko otkida od svojih usta da bi drugog nahranio”.

“Usamljen je,pa je potražio društvo sa golubovima! E što ti je život,baš mi ga je žal”.

“Ja ga uopće ne smatram sirotinjom,mislim da je jako bogat.Ima nas puno siromašnijih…Veliko srce i nesebičnost,po meni je to bogatstvo”.

“Zagrebački taubeki i penzić sa dušom”.

Komentirali su članovi grupe Moj Zagreb na društvenoj mreži Facebook.

Komentari