(FOTO)’Fontana samo što nije’: Polako, ali sigurno nestaje Britanac kakvog poznajemo

FOTO: Facebook/ Zakaj volim Zagreb/ Vedrana Vinder Cr

Simbol grada polako se pretvara u gradonačelnikov zaštitni znak.

Britanski trg jedan je od najdražih Zagrepčanima, što starima, što mladima, jednostavno to je ono mjesto u gradu na koje svi vole zalaziti. Stoga, nije čudno što se svi zgražaju nad onim u što se Britanac pretvara, starinski štih polako nestaje, ali umjesto njega niče fontana. To, nažalost, nikog ne tješi.

Naime, na zalasku protekle godine donesena je odluka za novo prometno rješenje koje je Britancu prijeko potrebno, nažalost puno boljih projekata ima još iz davnih 70-ih i 80-ih godina, no ponovo je izabrano brzinsko rješenje koje to zapravo i nije.

U središtu kružnog toka, koji je umetnut u trg nalazi se, naravno, fontana, ali već smo navikli da niču diljem Zagreba, a stanovnici glavnog grada imaju štošta za reći.

Sjećanjima protiv zaborava

Iako itekako mogu kritizirati tu novu “instalaciju” na Britancu, Zagrepčani su ovog puta odlučili svoju poantu dokazati nečim sasvim drugim. U komentarima ispod objave u grupi Zakaj volim Zagreb počeli su pisati sjećanja iz svoje mladosti i djetinjstva.

“Sjećam se da su se na Malom mogle pojesti fine kobasice, tam mi je baka kupila prvu plastičnu bebicu, sva je bila u spužvastoj obleki, bilo je malih češljića za muške brkove češljati”, napisala je Ana.

Na nju se nadovezao i Albin: “Da, bio je kiosk sa kranjskim kobasama na istočnoj strani placa. Meni je otac kao klincu znao kupiti pola para sa senfom na kartonskom podlošku i dvije šnjite kruha. Nikad poslije nisam jeo tako fine kobase. I poslije toga kod Rukavinke na šampitu ili kesten pire”.

To je bil Britanac naše mladosti, klobase i ćevapi! Posle španciranja po gradu i kokta!”, zaključila je Višnja.

Filip, pak, nije puno komentirao, on je samo objavio fotografiju koja, već uobičajeno, govori više od 1000 riječi.

FOTO: Facebook/ Zakaj volim Zagreb/ Filip Radošević
FOTO: Facebook/ Zakaj volim Zagreb/ Filip Radošević

Podsjećamo, Društvo arhitekata također je zgroženo ovakvim brzinskim odlučivanjem i postavljanjem fontane. Njima, kao i ostatku građana, u interesu je bilo da se napravi projekt koji poštuje povijest Britanca i njegovu infrastukturu, a da se istovremeno zadovolje prometne potrebe tog dijela grada.

>>> Zaboravite Britanac kakav ste znali: Tamo niče nova fontana!

>>> ZA BRITANAC NEMA ADVENTA: Dok je u cijelom gradu blještavilo tamo je pustoš (FOTO)

>>> IMAMO LI AFERU BRITANAC? Struka upozorava, a Grad ignorira!

>>> BRITANAC SE PRETVARA U OVO? Otkriveno zbog čega je uklonjena Kava Tava! (FOTO)


Komentari