(FOTO) Zatvorili Maksimir i iznenadili građane: ‘Priroda nema vremena za vas’

FOTO: Press

Mnogim Zagrepčanima jutros nije bilo jasno zašto je park “zatvoren”.

Glavni ulaz u park Maksimir jutros je bio omotan žutim signalizacijskim trakama na kojima je otisnut natpis “zatvoreno”. Mnoge je to zbunilo i šokirali, iako su u Maksimir zapravo mogli ući, žute trake samo su ih alarmirale.

Mogi u Makić odlaze trčati i šetati ili jednostavno provoditi vrijeme u prirodi, no danas je pisalo da to ne mogu, uz to, na vratima je stao i natpis “Priroda danas nema vremena za tebe”.

Ubrzo nakon početne zbrke javili su se oni koji stoje iza ovog, svjetska organizacija za zaštitu prirode, WWF. Oni su, naime, u suradnji s Javnom ustanovom – park Maksimir organizirali akciju kako bi pokazali da nema isprike za nebrigu o prirodi.

“U povodu Europskoga dana parkova željeli smo osvijestiti javnost o tome kako nema izlika za nebrigu o prirodi. Ankete pokazuju kako ljudi na pitanje zašto ne recikliraju najčešće odgovore da za to nemaju vremena. Izgovori u kojima ističemo da nemamo vremena za očuvanje prirode ili za zalaganje za održivi razvoj nisu prihvatljivi. Ovom akcijom željeli smo pokazati kako bi bilo kada priroda ne bi imala vremena za nas”, rekla je Petra Boić Petrač iz WWF-a.

Napomenula je i da se WWF, kao jedna od najvećih svjetskih ekološkig organizacija, zalaže za suživot, a ne konflikt s prirodom.

Nismo protiv napretka, naprotiv. Ali smo za razvoj kojim nećemo narušavati zdravlje planete, koje je temeljni preduvjet boljeg života svakoga od nas”, zaključila je Boić Petrač.

Ravnateljica Javne ustanove – park Maksimir, dr. sc. Biljana Janev Hutinec, pak, ispričala se građanima za eventualne neugodnosti i kazala kako se nada da joj ne zamjeraju, jer su sve to napravili za dobru stvar.


Komentari