(FOTO) Zagrebačka ljepotica od danas je niža: Slike katedrale bez vrhova mnoge neće ostaviti ravnodušnima

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Danas, 17. travnja, kada je zbog posljedica nedavnog potresa skinut vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale, obilježava se i 94. godišnjica smrti arhitekta Hermanna Bollea, koji je zaslužan za plan njezine cjelovite obnove nakon velikog potresa 1880. godine.

Foto: Wikiwand

Dio sjevernog tornja Zagrebačke katedrale visok 13,5 metara i težak 30 tona, skinut je danas popodne kontroliranom eksplozijom, jer je zbog oštećenja koja je pretrpio u jakom potresu, 22. ožujka, postojala opasnost da se sruši i izazove još veća oštećenja katedrale i okolnoga prostora.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) podsjetio je na tu slučajnost na svom Facebook profilu, najavivši da će u idućim tjednima prirediti online sadržaj posvećen tom “graditelju hrvatske metropole” koji je ostavio neizbrisiv trag u izgradnji Zagreba krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Kako podsjećaju iz MUO, Bolleovi projekti gradnje, obnove ili urbane opreme susreću se na gotovo svakom koraku grada, od njihovog muzeja do zagrebačke katedrale, Mirogoja, palače HAZU, stambene dvokatnice u Žerjavićevoj gdje je živio, ograde i portala Botaničkoga vrta do fontane i Meteorološkog stupa na Zrinjevcu.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava ili Zagrebačka katedrala, najveća je hrvatska sakralna građevina i jedan od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Prva je i najznačajnija gotička građevina Hrvatske. Najmonumentalija je gotička sakralna građevina jugoistočno od Alpa.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX


Komentari