(FOTO) Zagreb Pride 2017. pod sloganom: ‘Slobodan život počinje ponosom’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Povorka ponosa započet će okupljanjem 10.06. u 15:00h.

U Zagrebu će se 10. lipnja održati društveni i politički skup XVI. (šesnaesta) Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2017. pod sloganom „Slobodan život počinje ponosom“. Povorka ponosa započet će okupljanjem 10.06. u 15:00h na Trgu Franklina Roosvelta (ispred Mimare) te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Roosveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom, Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka – gdje će Povorka završiti javnim skupom i koncertom.

Okupit ćemo se kako bismo poručile i poručili da je život kakav želimo – slobodan život. Kako bismo mogle zaista živjeti slobodno, moramo moći biti otvorene oko svojeg rodnog identiteta i spolne orijentacije, a da bismo mogle biti otvorene, moramo imati materijalnu sigurnost i neovisnost. To koliko se osobe osjećaju sigurno biti out u različitim kontekstima, pokazatelj je toga koliko hrvatsko društvo zaista jamči ustavne vrijednosti jednakosti, prava i sloboda za sve. Budući da se većina LGBTIQ osoba u Hrvatskoj ne osjeća sigurno biti out u obitelji, u školi, na poslu, znači da se još uvijek ne čini dovoljno da se zaista zajamči jednakost i sigurnost svima. Zato pozivamo SVE da se okupimo 10.06. na 16. Prajdu i pokažemo da je nas koje se zalažemo za slobodu i jednakost mnogo te da se ne predajemo.

Iz Proglasa:

Zahtijevamo tjelesnu autonomiju, slobodu seksualnosti te društveno i pravno priznanje rodnog identiteta.

Zahtijevamo da se socijalna prava temelje na potrebama pojedinke i pojedinca, a ne na formi obitelji i zajednice u kojoj se živi.

Zahtijevamo da nam život ne ovisi o našem položaju na tržištu rada ili na podršci obitelji.

Zahtijevamo da se osigura slobodan i siguran život za sve mlade – život slobodan od zlostavljanja u obitelji i u školi.

Zahtijevamo da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama efikasno procesuiraju i kažnjavaju.

Zahtijevamo društvo solidarnosti u kojemu će svatko reagirati pri svjedočenju siromaštvu, nasilju i diskriminaciji prema bilo kome. Prema umirovljenicama i umirovljenicima, prema Romima i Romkinjama, svim nezaposlenima i zaposlenima na određeno, prema seksualnim radnicama i radnicima kojima to nije bio slobodan izbor, osobama s invaliditetom, kućanicama, migrantkinjama, osobama koje žele siguran i besplatan pristup pobačaju.” poručuju organizatori.


Komentari