(FOTO) Vrhunac japanske kuhinje u Zagrebu: Kaiseki ceremonija

 Reiko Onodera i Antonio Jerković

“Najjapanskije mjesto blagovanja na domaćem terenu”, kako im tepa kritika, restoran je Gyoza Sake Bar u Boškovićevoj 6. Tu japansku oazu u Zagrebu vode ga Antonio Jerković, ujedno i glavni kuhar, te Reiko Onodera.

Osim po tradicionalnim japanskim jelima, specifični su po tome što menije pomno slažu svake sezone.

Nimono
Grickalice za čaj
Riža s jestivim listićem zlata

“U Gyoza Sake Baru radimo kaiseki menije, sezonski, iz vise razloga. Takva klopa je poprilicno zeznuta za napraviti, svaki se kiks skuži. Poanta je prikazati jelo kao jednostavno iako za neka treba i par dana pripreme”, kazao nam je Jeković koji se u japansku hranu zaljubio za vrijeme svog boravka u Americi.

Njihov način pripreme ne može se naći u mnogim zemljama – jedni su od rijetkih koji ovakve menije pripremaju, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu.

“Bubnut cu na pamet, nema ih vise od 20. Možda je tomu razlog i da je teško naplatiti slijedove koji se čak i u Japanu nude za 500 amaričkih dolara po slijedu.”


Somen tjestenina s algama
Korica od krumpira, slatki krumpir, shii gljive, ginko, yuba (‘skorup’ od tofua), fu (gluten)

Restoran su otvorili prije četiri godine, a kaiseki rade unutar godinu i pol.

Kaiseki je ravan francuskoj haute cuisine, i ima i do 11 slijedova. Reprezentira sposobnost chiefa. Individualna jela balansiraju okus, teksturu, izgled, miris i boje.

“Nudimo dva menija, zaključno sa srijedom. Ponedjeljkom je moguće naručiti hranu budistickih monaha u 7 slijedova, dakle, isključivo veganska jela. Utorkom i srijedom poslužujemo deve slijedova i nije vege. Inspiriran je čuvenom pričom o Genjiu Monogatari.”

Kaiseki rade isključivo uz rezervacije, i za pripremu im treba oko dva i pol sata. Jela unutar menije se mijenjaju ovisno o dostupnosti namirnica na tržnici.

Dokaz da spremaju izvornu japansku hranu je poseban certifikat koji im je stigao baš iz Japana.

Reiko Onodera s expatima iz Japana
Marinirani kaki sa smokvama
Tofu sa sezamom i naribanim wasabijem

“Naše je mjesto certificirano od japanskog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva za autentičnost proizvoda koje koristimo, kao i finalni proizvod”, pojasnio je Jerković.

Specifičnost restorana je i to što se stolovi ne rezerviraju.

“Posjetitelji sjeda gdje ima mjesta, pa je bilo i slučajeva da japanski veleposlanik objašnjava čar jela francuskim turistima koji su se zatekli s njim za stolom. Za ovu smo priliku izložili i originalne radove japanskih ukiyo-e majstora, hiroshigea i hokusaija.”

Komentari

loading...
-->